Zabrinutost zbog ekonomije evrozone i rata na Bliskom istoku

Cene nafte u kontinuiranom padu

Svet

25.10.2023 10:57 Autor: Vladimir Jokanović 2

Cene nafte u kontinuiranom padu Cene nafte u kontinuiranom padu
Cene nafte nastavile su u sredu ujutru pad od prethodna dva dana, usled talasa slabih podataka i neizvesnosti oko rata između palestinskog Hamasa i... Cene nafte u kontinuiranom padu

Cene nafte nastavile su u sredu ujutru pad od prethodna dva dana, usled talasa slabih podataka i neizvesnosti oko rata između palestinskog Hamasa i Izraela. Podaci iz Nemačke i Velike Britanije predstavili su lošu ekonomsku sliku za koju se očekuje da će uticati na potražnju za naftom.

Nakon što su cene nafte u ponedeljak oslabile za više od dva odsto, a u utorak oko 0,5 odsto, u sredu pre podne cene nafte pale su za dodatnih 0,5 odsto. Cena referentne nafte Brent spustila se na oko 87,60 dolara za barel, dok se američkom sirovom naftom WTI trgovalo po ceni od 83,25 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

Trenda pada cena nafte pokrenut je kao odgovor na, za sada, nedovoljne diplomatske napore na Bliskom istoku u cilju obuzdavanja sukoba između Izraela i Hamasa, a Bliski istok je najveći svetski region za snabdevanje naftom.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u evrozoni pao je na 46,5 ovog meseca, sa 47,2 odsto u septembru. Ovi podaci ponovo su podstakli strah od recesije. Analitičari ocenjuju da je pad cena nafte u vezi sa ovim podacima, jer su uticali na smanjenje potražnje za naftom, prenosi Reuters.

Američki institut za naftu (API) izvestio je o smanjenju komercijalnih zaliha u SAD. Vest o smanjenju zaliha u najvećoj ekonomiji sveta obično dovodi do rasta cena nafte, ali u ovom slučaju prevladala je kontinuirana ekonomska zabrinutost, kao i eskalacija na Bliskom istoku.

Tagovi
CENA NAFTA
  • dizelas

    25.10.2023 #1 Author

    Boli nas uvo, kod nas i kad poskupljuje i kad pada cena barela uvek dizel poskupljuje

    Odgovori

  • SHALIMAR

    25.10.2023 #2 Author

    Sto za nas ne vazi…samo da bude sto skuplje!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...