Zbog povećanog rizika od naglog rasta cena energije

S&P upozorava na opasnost od ubrzavanja globalne inflacije

Svet

19.10.2023 11:35 Autor: Vladimir Jokanović 0

S&P upozorava na opasnost od ubrzavanja globalne inflacije S&P upozorava na opasnost od ubrzavanja globalne inflacije
Globalna ekonomija rizikuje da pretrpi novi inflatorni šok zbog rata između Izraela i Hamasa, upozorila je kreditna agencija Standard & Poor’s, usled sve veće... S&P upozorava na opasnost od ubrzavanja globalne inflacije

Globalna ekonomija rizikuje da pretrpi novi inflatorni šok zbog rata između Izraela i Hamasa, upozorila je kreditna agencija Standard & Poor’s, usled sve veće zabrinutosti zbog naglog rasta cena nafte.

S&P koji ocenjuje kreditnu sposobnost vlada i kompanija, saopštio je da sukob preti da pogorša ionako krhke globalne izglede, dok se vodeće svetske centralne banke bore protiv inflatornih pritisaka izazvanih pandemijom korona virusa i ratom u Ukrajini, prenosi Guardian.

Njujorška agencija upozorila je da bi dalje povećanje cena energije izazvano eskalacijom sukoba na Bliskom istoku „moglo da podstakne inflaciju i da utiče na ekonomsku aktivnost“.

Cena sirove nafte porasla je sa najniže tržišne vrednosti od oko 72 dolara za barel u junu na više od 90 dolara, dovodeći u opasnost napredak postignut u snižavanju najviših stopa inflacije u poslednje četiri decenije, nakon skoka cena energije izazvanog ratom u Ukrajini.

Iako ne potcenjuje ozbiljnost ljudske tragedije koja se događa, agencija je navela da očekuje da će sukob u velikoj meri biti ograničen na Izrael i Gazu. Ipak, i dalje postoji opasnost za globalne izglede, ukoliko se Iran direktno uključi u sukob.

Čak i u odsustvu materijalnog šoka u snabdevanju energijom, evidentna osetljivost cena energenata na nedavne događaje ukazuje na to da bi neki inflatorni pritisci mogli da opstanu tokom zime na severnoj Zemljinoj hemisferi, saopštila je agencija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...