Američki predsednik u misiji solidarnosti sa Izraelom

Bajden doputovao u Tel Aviv

Svet

18.10.2023 12:14 Autor: Vladimir Jokanović 1

Bajden doputovao u Tel Aviv Bajden doputovao u Tel Aviv
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) doputovao je u sredu u Izrael. Njegova poseta predstavlja jednu od najkomplikovanijih i najvažnijih diplomatskih misija tokom predsedničkog... Bajden doputovao u Tel Aviv

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) doputovao je u sredu u Izrael. Njegova poseta predstavlja jednu od najkomplikovanijih i najvažnijih diplomatskih misija tokom predsedničkog mandata, a njegov dolazak u Tel Aviv označava najsnažniju javnu podršku Izraelu od napada Hamasa 7. oktobra i početka rata.

Bajdenov dolazak u Tel Aviv usledio je manje od jednog dana nakon užasne eksplozije u baptističkoj bolnici Al-Ahli u Gazi, koja je odnela više stotina života. Palestinski zvaničnici okrivili su Izrael za bombardovanje bolnice, dok Izraelci negiraju krivicu i pripisuju je Islamskom džihadu koji je navodno neuspešno lansirao raketu, prenosi CNN.

Bajden je izjavio u utorak da je „ogorčen“ eksplozijom u bolnici u Gazi u kojoj je prema procenama poginulo oko 500 ljudi, ističući da je uputio svoj tim za nacionalnu bezbednost da prikupi informacije o tome šta se tačno dogodilo.

„Ogorčen sam i duboko ožalošćen eksplozijom u bolnici Al Ahli Arab u Gazi i strašnim gubitkom života. SAD se nedvosmisleno zalažu za zaštitu života civila tokom sukoba i žalimo za pacijentima, medicinskim osobljem i drugim nevinim ubijenim i ranjenim u ovoj tragediji“, saopštio je Bajden, prenosi Reuters.

Eksplozija u bolnici izazvala je pometnju u Bajdenovom planu putovanja, jer su mu arapski lideri sa kojima je Bajden trebalo da se sastane u Jordanu, otkazali sastanak. Američki predsednik planirao je da u Amanu razgovara o humanitarnim pitanjima sa kraljem Jordana Abdulahom Drugim, sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem i predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom. Prema saopštenju Bele kuće, razlog za odlaganje je period žalosti koji je najavio Abas.

Foto: Beta/AP

Međutim, kako navodi BBC, trojica arapskih lidera otkazali su susret, jer nemaju poverenja u Bajdenovu sposobnost da okonča nasilje, za koje ističu da je u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Prema oceni britanskog javnog servisa, američki predsednik želeo je da izgleda kao „pošteni broker“ koji ima posla sa obe strane na Bliskom istoku.

Eksplozija i kasnije međusobno prebacivanje krivice baca senku na Bajdenove sastanke u Izraelu, gde se očekuje da će se sastati sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i drugim najvišim zvaničnicima. Prisustvo Bajdena, koji stavlja naglasak na ličnu diplomatiju, trebalo bi da pokaže solidarnost SAD prema najbližim saveznicima i da odvrati druge aktere u regionu od otvaranja drugog ratnog fronta.


Američki predsednik pokušavao je da se pozicionira između podrške Izraelu i sprečavanja da nasilje preraste u širi vojni sukob, ali je njegovu misiju zakomplikovala eksplozija u bolnici. On i drugi zvaničnici američke administracije upozoravali su prethodnih dana regionalne aktere, pre svih Iran i Hezbolah da ne proširuju borbe.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi (John Kirby) rekao je da će Bajden na sastancima sa Netanjahuom i izraelskim ratnim kabinetom dobiti uvid u situaciju na terenu i njihove ciljeve, planove i namere u narednim danima i nedeljama. Prema rečima Kirbija, Bajden će postavljati „neka teška pitanja“, ali kao pravi prijatelj Izraela u duhu dubokog prijateljstva.

Bajdenom fokus navodno će biti na upravljanju komplikovanom situacijom, a manje na obezbeđivanju jasnih rezultata, naveli su izvori. Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je u utorak da je najmanje 3.000 ljudi ubijeno u pojasu Gaze od početka sukoba. Istovremeno, od napada sa palestinske strane stradalo je 1.400 Izraelaca i više desetina Amerikanaca.

Tagovi
SAD SVET
  • tamara71

    18.10.2023 #1 Author

    Bice dobro ako on zna uopste gde se nalazi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...