Borba za stabilnost tržišta na Bliskom istoku

Banka Izraela prodaje dolare da bi podržala domaću valutu

BankeSvet

10.10.2023 15:05 Autor: Vladimir Jokanović 2

Banka Izraela prodaje dolare da bi podržala domaću valutu Banka Izraela prodaje dolare da bi podržala domaću valutu
Banka Izraela saopštila je da planira da proda devizne rezerve u iznosu do 30 milijardi dolara kako bi podržala nacionalnu valutu šekel, čija je... Banka Izraela prodaje dolare da bi podržala domaću valutu

Banka Izraela saopštila je da planira da proda devizne rezerve u iznosu do 30 milijardi dolara kako bi podržala nacionalnu valutu šekel, čija je vrednost pala na najniži nivo u poslednjih sedam godina, što je tržišna posledica napada Hamasa na Izrael.

Šekel je u ponedeljak pao na sedmogodišnji minimum u odnosu na dolar i nastavio da pada, uprkos najavi centralne banke da će tokom dana trgovati po kursu koji je niži za 2,7 odsto, odnosno 3,9485 šekela za jedan dolar, što je najslabiji kurs od 2016. godine, prenosi Financial Times.

Centralna banka koja raspolaže sa oko 200 milijardi dolara deviznih rezervi, saopštila je da namerava da ublaži nestabilnost kursa šekela i da obezbedi neophodnu likvidnost za dalje pravilno funkcionisanje tržišta.

Pored programa od 30 milijardi dolara, Banka Izraela najavila je da će obezbediti likvidnost tržištu u iznosu do 15 milijardi dolara putem ugovora o razmeni. Analitičari ne očekuju veliki pad vrednosti izraelske valute, jer centralna banka ima dovoljno rezervi da je zadrži stabilnom.

Foto: Beta/AP

Šekel je već bio jedna od velikih valuta sa najlošijim učinkom ove godine, a oslabio je za više od 10 odsto u odnosu na dolar, usled zabrinutosti investitora zbog nastojanja vlade da oslabi moć pravosuđa. Analitičari upozoravaju da bi sve veći budžetski deficit mogao dodatno da oslabi valutu.

Izraelske dolarske obveznice pretrpele su neke od najvećih gubitaka među tržištima u razvoju. Izraelski referentni berzanski indekss TA-35 zabeležio je u nedelju najveći dnevni gubitak u poslednje tri godine, za 6,2 odsto. Gubici su nastavljeni u ponedeljak ujutru, ali se tokom dana trend promenio. Indeks TA-35 zabeležio je u utorak rast vrednosti od 0,8 odsto.


Naoružane formacije palestinske grupe Hamas upale su u subotu ujutru u Izrael gde su izvršile iznenadni napad. Posle četiri dana sukoba više od 1.450 je poginulo na obe strane, dok je više od 6.000 ranjeno. Stradalo je na stotine dece, prenosi RTS. U skloništima u Gazi nalazi se više od 137.000 ljudi.

Tokom prethodne noći izraelaska vojska pogodila je 200 ciljeva u Pojasu Gaze i tvrdi da je povratila kontrolu nad granicom. Hamas je ponovio da, sve dok se borbe ne završe, neće pregovarati sa Izraelom o oslobađanju talaca.

Palestinski predsednik Mahmud Abas pozvao je UN da hitno intervenišu kako bi sprečili nastanak humanitarne katastrofe zbog, kako je rekao, „izraelske agresije u Gazi“. UN su upozorile da je potpuna opsada Pojasa Gaze zabranjena međunarodnim pravom. Iran je negirao učešće u ovom sukobu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...