Poskupela nafta, čeka se reagovanje Rijada

Napad Hamasa na Izrael povećao potražnju za zlatom

Svet

9.10.2023 08:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

Napad Hamasa na Izrael povećao potražnju za zlatom Napad Hamasa na Izrael povećao potražnju za zlatom
Oružani napad na Izrael koji se dogodio u subotu podstakao je investitore na prelazak u bezbednu imovinu, dok oni pažljivo prate događanja na Bliskom... Napad Hamasa na Izrael povećao potražnju za zlatom

Oružani napad na Izrael koji se dogodio u subotu podstakao je investitore na prelazak u bezbednu imovinu, dok oni pažljivo prate događanja na Bliskom istoku kako bi procenili geopolitički rizik za tržišta.

Naoružane formacije palestinske grupe Hamas upale su u subotu u Izrael gde su izvršile iznenadni napad, čija je posledica više stotina žrtava na obe strane. Izrael je objavio rat Hamasu, a usledili su sukobi u šest gradova u blizini pojasa Gaze, u kojima je do sada je poginulo više od 1.000 ljudi, dok je više od 4.500 ranjeno.

Zapadne zemlje predvođene SAD osudile su napad i obećale podršku Izraelu. Rastući geopolitički rizik doveo je do povećane kupovine imovine poput zlata i dolara i pojačao potražnju za američkim obveznicama, koje su agresivno rasprodate, navode analitičari, prenosi Reuters.

Početak trgovine u ponedeljak u Aziji obeležilo je poskupljenje nafte, zlata i obveznica, dok su oslabili fjučersi na američke akcije. Stručnjaci za ulaganja ističu da je ovo dobar primer zašto je investitorima potrebno zlato u njihovim portfeljima, kao zaštita od međunarodnih previranja. Oni ističu da dolar uvek jača kada dolazi do međunarodnih previranja.

Analitičari su fokusirani na uticaj sukoba na cene energije, a nafta je poskupela za oko tri dolara po barelu u ranoj trgovini u ponedeljak. Iran i Hezbolah, iranski i libanski saveznici, otvoreno su hvalili napad Hamasa. Iransko slavljenje napada moglo bi da potkopa dogovor o prodaji iranske nafte i umanju ponudu, dok analitičari ističu da je najvažnije kako će reagovati Saudijska Arabija.

Izraelski Kabinet bezbezdnosti izglasao je da je zemlja zvanično u ratu, kao i to da može da izvede „značajne vojne aktivnosti“, saopštio je kabinet izraelskog premijera, prenosi CNN. Premijer Benjamin Netanjahu rekao je ranije da je zemlja u ratu, nakon što su se teroristi Hamasa infiltirali na jugu Izraela, kada je ubijeno više od 600 ljudi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...