iako se do 2026. godine očekuje dalji pad bdp

Ruska ekonomija otporna uprkos sankcijama zbog rata protiv Ukrajine

Svet

9.9.2023 15:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Ruska ekonomija otporna uprkos sankcijama zbog rata protiv Ukrajine Ruska ekonomija otporna uprkos sankcijama zbog rata protiv Ukrajine
Ruski kreatori politike veruju da se ekonomija zemlje prilagodila troškovima rata protiv Ukrajine i međunarodnim sankcijama, te da će nastaviti da raste u narednih... Ruska ekonomija otporna uprkos sankcijama zbog rata protiv Ukrajine

Ruski kreatori politike veruju da se ekonomija zemlje prilagodila troškovima rata protiv Ukrajine i međunarodnim sankcijama, te da će nastaviti da raste u narednih nekoliko godina.

Ministarstvo ekonomije predviđa usporavanje ruskog bruto domaćeg proizvoda na 2,3 odsto u naredne dve godine sa 2,8 procenata u 2023. godini, prema njegovoj makroekonomskoj prognozi do 2026. godine, o kojoj je u petak razgovarano na sednici vlade koju je predvodio premijer Mihail Mišustin.

Očekuje se da će rast BDP-a dalje opasti na 2,2 odsto u 2026, piše Bloomberg.

Taj tempo nije daleko od rasta koji je Rusija doživela u godinama pre pandemije Covida, a verovatno je podržan sposobnošću zemlje da preusmeri trgovinu dok je suočena sa međunarodnim sankcijama, kao i povećanjem vojne proizvodnje i rastućom potražnjom potrošača uz podršku socijalne potrošnje i povećanje plata u uslovima nedostatka radne snage.

Prognoza je ključni dokument za planiranje budžeta tokom obuhvaćenih godina i tek treba da bude odobrena. U okviru nje su i izgledi Banke Rusije.

Ruski budžet je i dalje pod pritiskom finansijskog odliva za potrebe rata. Sankcije i druga ograničenja uvedena od strane Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, pogodila su zaradu zemlje od izvoza energije. Rublja je treća valuta sa najlošijim učinkom ove godine među tržištima u razvoju, i nakratko je oslabila preko 100 za dolar u avgustu, što je navelo vladu i centralnu banku da ponovo počnu diskusije o potrebi da se vrate kontroli kapitala.

Ipak, Ministarstvo ekonomije predviđa da prosečna godišnja stopa rublje neće preći 87,4 za dolar u naredne tri godine, inflacija bi bila blizu četiri odsto u okviru trenutnog cilja, a prosečna cena nafte neće pasti ispod 66,3 dolara po barelu u naredne tri godine, navodi se u dokumentu, piše Bloomberg.

Ruske industrije su se oporavile u aprilu-junu, rastući iz godine u godinu nakon minimalnog rasta ili pada u prethodna tri kvartala, pokazuju podaci ruskog saveznog zavoda za statistiku. Proizvodnja je skočila za 10,6 odsto u drugom kvartalu nakon samo 0,3 procenta rasta u periodu januar-mart i pada u drugoj polovini 2022.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...