kanadski premijer o ratu u evropi

G7 će podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno

SvetVesti

26.8.2023 14:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

G7 će podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno G7 će podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno
Lideri Grupe sedam (G7) shvataju da rat u Ukrajini može biti dugotrajan, ali su spremni da podrže zemlju koliko god bude potrebno, rekao je... G7 će podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno

Lideri Grupe sedam (G7) shvataju da rat u Ukrajini može biti dugotrajan, ali su spremni da podrže zemlju koliko god bude potrebno, rekao je kanadski premijer Džastin Trudo (Jastin Trudeau).

„Uvek smo znali da će ovo biti dug proces“, rekao je premijer na pitanje kako napreduje ukrajinska kontraofanziva, preneo je Bloomberg.

„Svakako iz razgovora koje smo vodili u G7 i NATO-u, spremni smo za rat koji će trajati koliko god treba, jer ne možemo i ne smemo dozvoliti da Rusija pobedi“, istakao je Trudo.

Ruska invazija na Ukrajinu dovela je do povećanog geostrateškog interesa za globalni Arktik.

Kada se Švedska pridruži Severnoatlantskom savezu, Rusija će biti jedina arktička nacija koja nije članica. Generalni sekretar Jens Stoltenberg naglasio je potrebu da saveznici doprinose odbrani sa najmanje dva procenta BDP-a.

Kanada ne ispunjava taj cilj, ali je takođe tvrdila da se neki od njenih doprinosa bezbednosti, na primer od strane njene obalske straže, ne računaju u proračun.

U međuvremenu, Trudoova vlada je obećala 40 milijardi kanadskih dolara (39,9 milijardi dolara) tokom 20 godina da unapredi Norad, kontinentalni sistem protivvazdušne odbrane, i obavezala se da će zastarele CF-18 zameniti borbenim avionima F-35, delom zbog zabrinutosti za Arktičku bezbednost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...