Pregovori Kijeva sa osiguravajućim kućama

Ukrajinska vlada planira nastavak izvoza žita u septembru

Svet

22.8.2023 08:57 Autor: Vladimir Jokanović 0

Ukrajinska vlada planira nastavak izvoza žita u septembru Ukrajinska vlada planira nastavak izvoza žita u septembru
Ukrajinska vlada je u pregovorima sa osiguravajućim kućama o pokretanju novog programa za osiguranje brodova koji prevoze žito kroz neke od najrizičnijih delova Crnog... Ukrajinska vlada planira nastavak izvoza žita u septembru

Ukrajinska vlada je u pregovorima sa osiguravajućim kućama o pokretanju novog programa za osiguranje brodova koji prevoze žito kroz neke od najrizičnijih delova Crnog mora. Usluga bi mogla da počne početkom septembra, iako se njen precizan okvir još razrađuje.

Zamenik ministra ekonomije Ukrajine Aleksandar Griban rekao je da se trenutno vode aktivni pregovori između relevantnih ministarstava, domaćih banaka i međunarodnih osiguravajućih grupa, uključujući londonski Lloyd’s, prenosi Reuters.

Šema koja bi trebalo da bude uspostavljena idućeg meseca mogla bi da pokrije pet do 30 brodova koji putuju kroz opasne ukrajinske vode. Prema rečima Gribana sve zavisi od toga koliki će biti nivo podele rizika između vlade i privatnih osiguravajućih kompanija.


Nemačko-kineski teretni brod pod okriljem ukrajinskih kopnenih odbrambenih sistema obavio je prošle nedelje prvo komercijalno putovanje iz Odese od jula, kada je istekao rusko-ukrajinski sporazum o izvozu žita, prenosi Financial Times.

Rusija nije produžila ugovor, upozoravajući da će svaki civilni brod koji napusti ukrajinske luke, smatrati vojnim ciljem. Ukrajinski zvaničnici veruju da njihove rakete mogu da zaštite koridor u krugu od 100 nautičkih milja (185 km) od njihove obale.

Savetnik Kijeva je grupa za profesionalne usluge Marsh McLennan, koja uključuje najvećeg svetskog brokera osiguranja Marsh na pro bono osnovi. Javno-privatno partnerstvo između osiguravača i ukrajinske vlade trebalo bi da ulije poverenje vlasnicima brodova da se vrate isporukama ukrajinskog žita, ocenjuje Marsh.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...