Samit Rusija - Afrika u Sankt Peterburgu

Putin obećao besplatno žito za Afriku

Svet

28.7.2023 10:28 Autor: Vladimir Jokanović 0

Putin obećao besplatno žito za Afriku Putin obećao besplatno žito za Afriku
Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će njegova zemlja u naredna tri do četiri meseca besplatno isporučiti od 25.000 do 50.000 tona žitarica... Putin obećao besplatno žito za Afriku

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će njegova zemlja u naredna tri do četiri meseca besplatno isporučiti od 25.000 do 50.000 tona žitarica afričkim zemljama. Putin je u obraćanju Rusko-afričkom ekonomskom i humanitarnom forumu u Sankt Peterburgu kritikovao Zapad zbog neispunjavanja sporazuma o žitu.

On je istakao da je inicijativa (sporazum o žitu) trebalo da doprinese svetskoj prehrambenoj bezbednosti, ali da nije postigla svoj cilj. Prema rečima Putina, 70 odsto žitarica iz Ukrajine stiglo je u zemlje EU, a manje od tri odsto ukupne količine u afričke zemlje, što je manje od milion tona žita, prenosi Komersant.

Ruski predsednik je naveo da ruski uslovi nisu ispunjeni zbog čega je Moskva suspendovala učešće u crnomorskoj inicijativi za izvoz žita. On je obećao da će Rusija besplatno snabdevati žitom Burkinu Faso, Zimbabve, Mali, Somaliju, Centralnoafričku Republiku i Eritreju sa 25 do 50 hiljada tona žitarica i obezbediti besplatnu dostavu.

„Nijedan od uslova sporazuma o povlačenju sankcija na izvoz žitarica i đubriva iz Rusije na svetska tržišta nije ispunjen. Nijedan“, rekao je Putin. On je naglasio da je Rusija pristala da učestvuje u dogovoru o žitu, između ostalog zbog toga da bi se uklonila ograničenja za njen izvoz.

Rusija je, prema rečima njenog predsednika, pristala da učestvuje u sporazumu, uzimajući u obzir obaveze da će biti uklonjene nelegitimne prepreke za snabdevanje svetskih tržišta ruskim žitom i đubrivom. Odluku o besplatnim isporukama ruskog žita u Afriku, Putin je obrazložio tvrdnjom da je to pomoć najsiromašnijim zemljama.

Govoreći o razlozima zapadnih ograničenja Rusiji, on je ocenio da sve zabrane svedoče o nespremnosti Zapada da pomogne afričkim državama. „Pa dobro, neko ne želi da se Rusija, kako kažu, bogati i troši novac u vojne svrhe, ali ovo je besplatan transfer, koji ne puštaju. Uprkos svim praznim pričama o želji da se pomogne najsiromašnijim zemljama“, kazao je Putin.

Moskva nije produžila Sporazum o bezbednom izvozu ukrajinskog žita kroz humanitarne koridore u Crnom moru, koji je istekao 17. jula. Sporazum između Rusije i Ukrajine postignut je u julu prošle godine uz posredovanje Turske i UN. Turska sada pokušava da pomogne u oživljavanju sporazuma, dok Bugarska, Rumunija, EU i UN pokušavajud a olakšaju nastavak izvoza kopnenim putevima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...