Razlog povlačenje Rusije iz sporazuma

Očekuje se globalno poskupljenje žita do 15 odsto

Svet

26.7.2023 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Očekuje se globalno poskupljenje žita do 15 odsto Očekuje se globalno poskupljenje žita do 15 odsto
Međunarodni monetarni fond (MMF) ocenio je da bi izlazak Rusije iz dogovora o bezbednom izvozu ukrajinskog žita crnomorskim rutama mogao da pokrene globalni rast... Očekuje se globalno poskupljenje žita do 15 odsto

Međunarodni monetarni fond (MMF) ocenio je da bi izlazak Rusije iz dogovora o bezbednom izvozu ukrajinskog žita crnomorskim rutama mogao da pokrene globalni rast cena žitarica od 10 do 15 odsto.

Kako kaže glavni ekonomista MMF-a Pjer-Olivije Gurinša (Pierre-Olivier Gourinchas), crnomorski sporazum o žitu je bio „veoma važan“ za obezbeđivanje dovoljnih količina žitarica koje mogu biti izvezene iz Ukrajine u cilju ublažavanja cenovnih pritisaka na prehrambene proizvode, piše RTV pozivajući se na Reuters.

„Suspenzija sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica verovatno će uticati na povećanje cena. Još procenjujemo koliko će iznositi to povećanje cena, ali smatramo da je razumna procena da će poskupljenje biti u rasponu od 10 do 15 odsto“, rekao je Gurinša.

MMF je prošle nedelje saopštio da bi povlačenje Rusije iz sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica pogodio regione koji se u velikoj meri oslanjaju na isporuke žita iz Ukrajine, uključujući severnu Afriku, Bliski istok i južnu Aziju.

U saopštenju se navodi da se pokazalo da je izvoz ukrajinskih žitarica važan faktor za globalno obezbeđivanje zaliha hrane.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...