Okončan izvoz hrane iz crnomorskih luka

Rusija odbila produženje sporazuma o žitu

Svet

17.7.2023 12:57 Autor: Vladimir Jokanović 2

Rusija odbila produženje sporazuma o žitu Rusija odbila produženje sporazuma o žitu
Rusija nije pristala na produženje Sporazuma o izvozu žita preko crnomorskih luka, čije važenje ističe u ponedeljak 17. jula. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao... Rusija odbila produženje sporazuma o žitu

Rusija nije pristala na produženje Sporazuma o izvozu žita preko crnomorskih luka, čije važenje ističe u ponedeljak 17. jula. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će se Rusija vratiti sporazumu, nakon što njeni zahtevi budu ispunjeni.

„Kada bude sproveden deo crnomorskog sporazuma koji se odnosi na Rusiju, mi ćemo se odmah vratiti sprovođenju sporazuma“, rekao je Peskov u ponedeljak novinarima u Moskvi, prenosi Deutsche Welle. Podsetimo, Rusija je tražila deblokadu izvoza hrane i đubriva, što joj, kako tvrdi, sleduje prema dogovoru.

Sporazum između Moskve i Kijeva postignut je u julu prošle godine, uz posredovanje Turske i UN, a njime je omogućeno Ukrajini da izvozi žito iz svojih luka na Crnom moru. Posebnim sporazumom predviđeno je olakšano kretanje ruske hrane i đubriva u odnosu na zapadne sankcije.

Dok zapadni zvaničnici i mediji ističu da je neprodužavanjem sporazuma Rusija ugrozila sigurnost snabdevanja hranom zemalja u Africi, na Bliskom istoku i u Aziji, Moskva je više puta tvrdila da žito uglavnom ne stiže do tih zemalja, jer ga otkupljuju trgovci iz zapadnih zemalja.

Sporazum je poslednji put obnovljen u maju, na 60 dana, a ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošle nedelje da ništa nije učinjeno da se ispune ruski zahtevi u vezi sa sporazumom koji je Ukrajini omogućio izvoz žita preko Crnog mora.

Moskva je istakla da prekid sporazuma nema nikakve veze sa napadom na Krimski most koji je izvršen ranije istog dana. U eksploziji na mostu stradale su dve osobe, a jedan od stubova mosta je oštećen, zbog čega je prekinut drumski saobraćaj preko mosta.

  • ELLA

    17.7.2023 #1 Author

    Rusija diktira mnogo toga

    Odgovori

  • SHALIMAR

    17.7.2023 #2 Author

    Slazrm se,kad ispune zahteve moze da se prica o nastavku saradnje…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...