Samit Rusija - Afrika u Sankt Peterburgu

Afrički lideri hoće da Putin obnovi sporazum o izvozu žita

Svet

27.7.2023 11:34 Autor: Vladimir Jokanović 1

Afrički lideri hoće da Putin obnovi sporazum o izvozu žita Afrički lideri hoće da Putin obnovi sporazum o izvozu žita
Bezbednost hrane u afričkim zemljama biće glavna tema dvodnevnog samita Rusija – Afrika koji je u četvrtak otvoren u Sankt Peterburgu. Deset dana ranije... Afrički lideri hoće da Putin obnovi sporazum o izvozu žita

Bezbednost hrane u afričkim zemljama biće glavna tema dvodnevnog samita Rusija – Afrika koji je u četvrtak otvoren u Sankt Peterburgu. Deset dana ranije Rusija nije produžila Sporazum o izvozu žita iz crnomorskih luka, a afrički lideri uglavnom nisu komentarisali suspenziju.

„Stvaranje logističkih koridora i čvorišta ne samo za hranu i đubrivo, već i za druge proizvode iz Rusije, to će biti jedna od tema razgovora“, saopštilo je Ministarstvo sploljnih poslova Rusije, prenosi Deutsche Welle, pozivajući se na RIA Novosti.

Moskva je odluku o povlačenju iz sporazuma obrazložila tvrdnjom da „umesto da pomogne zemljama kojima je to stvarno potrebno, Zapad koristi dogovor o žitu za političku ucenu“. Narednih dana ruska vojska gađala je ciljeve u Odesi.

Dok se većina afričkih lidera uzdržala od komentara uoči samita, najviši zvaničnik kenijskog Ministarstva spoljnih poslova opisao je odluku Moskve kao „udarac u leđa“. Međutim, ruski predsednik Vladimir Putin sugerisao je ranije ove nedelje da će Moskva moći da isporučuje žito i đubriva „na komercijalnoj i besplatnoj osnovi“, zaobilazeći Ukrajinu.

Kremlj je potvrdio da je 17 šefova afričkih država potvrdilo svoje učešće, u odnosu na 45 koliko ih je učestvovalo na samitu u Sočiju 2019. godine. Moskva je optužila Zapad da vrši pritisak na afričke lidere da ne odu na samit.

Prema navodima Sputnika, autori afričke mirovne inicijative nameravaju da sa Putinom razgovaraju o planovima za rešavanje sukoba u Ukrajini. To je potvrdio predsednik Unije Komorskih ostrva i predsednik Afričke unije Azali Asumani. On je ocenio da se situacija u Ukrajini pogoršava, ali da nema nameru da odustane.

Asmani je naveo da lideri afričkih zemalja nameravaju da razgovaraju sa Putinom o prehrambenom sporazumu. „Posledice utiču na ceo svet, a posebno na Afriku u socijalno-ekonomskim pitanjima, tako da moramo da postavimo kao prioritet rešavanje tog slučaja“ i obnavljanje sporazuma o izvozu žita.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...