poljska neće ukinuti zabranu bez obzira na krajnju odluku

Mađarska će tražiti od EU da produži zabranu uvoza žita iz Ukrajine

Svet

24.8.2023 15:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Mađarska će tražiti od EU da produži zabranu uvoza žita iz Ukrajine Mađarska će tražiti od EU da produži zabranu uvoza žita iz Ukrajine
Mađarska će tražiti od Evropske unije da produži zabranu uvoza žita iz Ukrajine u pet zemalja Evropske unije (EU) i nakon 15. septembra, saopštio... Mađarska će tražiti od EU da produži zabranu uvoza žita iz Ukrajine

Mađarska će tražiti od Evropske unije da produži zabranu uvoza žita iz Ukrajine u pet zemalja Evropske unije (EU) i nakon 15. septembra, saopštio je danas šef kabineta premijera Mađarske, Gergelj Guljaš (Gergely Gulyás).

„Ako Brisel to ne učini, Mađarska će ponovo zabraniti uvoz ukrajinskih žitarica u svoju zemlju“, dodao je Guljaš, prenosi Mina.

EU je u maju dozvolila Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj da zabrane prodaju ukrajinske pšenice, semena kukuruza, uljane repice i suncokreta na svojim domaćim tržištima, a ta mera ističe 15. septembra.

Poljska je ranije rekla da neće ukinuti zabranu čak i ako EU ne pristane na njeno produženje.

Pomenutih pet zemalja EU je u julu potpisalo zajedničku deklaraciju o produženju zabrane uvoza žita iz Ukrajine, tražeći da ta mera bude na snazi bar do kraja ove godine.

Evropska unija je u junu 2022. najavila jednogodišnju suspenziju carina na uvoz za Ukrajinu, a kao posledica ove odluke porast izvoza ukrajinskih žitarica, uljane repice i suncokreta preko istočnih članica EU bio je ogroman, piše Radio Slobodna Evropa.

Ukrajinski carinski podaci pokazuju da je tokom 2022. godine u Rumuniju izvezeno 3,39 miliona tona kukuruza, 1,47 miliona tona pšenice i 529,689 tona ječma.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...