transport otežava nekoliko faktora

Hrvatska razmatra povećanje izvoza ukrajinskog žita preko svojih luka

Region

24.8.2023 08:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Hrvatska razmatra povećanje izvoza ukrajinskog žita preko svojih luka Hrvatska razmatra povećanje izvoza ukrajinskog žita preko svojih luka
Potpredsednik hrvatske vlade Davor Butković izjavio je da se razmatra način povećanja količine izvoza ukrajinskog žita kroz Hrvatsku, pri čemu je „ograničavajući faktor“ kapacitet... Hrvatska razmatra povećanje izvoza ukrajinskog žita preko svojih luka

Potpredsednik hrvatske vlade Davor Butković izjavio je da se razmatra način povećanja količine izvoza ukrajinskog žita kroz Hrvatsku, pri čemu je „ograničavajući faktor“ kapacitet luke Vukovar.

Nakon što se Rusija krajem jula povukla iz sporazuma o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka, Zagreb i Kijev postigli su dogovor o izvozu ukrajinskog žita putem hrvatskih luka.

Po tom dogovoru ukrajinsko žito dolazi Dunavom do Vukovara, zatim se transportuje do jadranskih luka za dalji izvoz.

“S obzirom da postoje već i ugovoreni poslovi, zakupljeni kapaciteti u našim lukama, gledamo mogućnost da se postojeći izvoz žita koji ide iz Ukrajine poveća”, kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture na Golom otoku, piše Seebiz.

Već sada postoji deo ukrajinskog žita koji se izvozi preko hrvatskih luka, najviše preko luke Rijeka, dodao je.

On je istakao kako pritom postoji „nekoliko ograničavajućih faktora“, među kojima su slobodni kapaciteti u luci Vukovar, te radovi na mediteranskom železničkom koridoru koji prolazi kroz Hrvatsku.

Butković bi trebalo da se sastane i sa potpredsednikom ukrajinske vlade i ministrom infrastrukture.

“U svakom slučaju interes je da se taj kapacitet poveća. Mi to možemo, mi ćemo sve učiniti da tako bude, ali ne mogu još uvek da kažem kolike bi to količine bile”, zaključio je Davor Butković.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...