U pitanju je procenat od 8,42 odsto

U Hrvatskoj sledi najveće usklađivanje penzija

EUNovacRegion

22.8.2023 08:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

U Hrvatskoj sledi najveće usklađivanje penzija U Hrvatskoj sledi najveće usklađivanje penzija
Državni zavod za statistiku Hrvatske objavio je i poslednje važne podatke potrebne za obračun penzija, a to je prosečna bruto zarada za šest meseci.... U Hrvatskoj sledi najveće usklađivanje penzija

Državni zavod za statistiku Hrvatske objavio je i poslednje važne podatke potrebne za obračun penzija, a to je prosečna bruto zarada za šest meseci.

Uz ranije objavljene podatke o inflaciji, sada je moguće izračunati i samu stopu usklađivanja, a analitičar penzionog sistema Željko Šemper poslao je svoj proračun portalu Mirovina.hr i kaže da je postotak usklađivanja 8,42 odsto, piše Poslovni dnevnik.

Iako je Šemperova početna procena usklađivanja penzija bila 8,53 odsto, on je kasnije revidirao ovaj procenat, pa je sledeća procena posle poznatih podataka u julu bila 8,28 odsto. Sada je podneo svoj konačni obračun stope usklađivanja, koja iznosi 8,42 odsto.

Svi podaci potrebni za određivanje procenta poravnanja su poznati. Kako je objavio Državni zavod za statistiku Hrvatske, prosečna mesečna neto plata po zaposlenom u Hrvatskoj za jun 2023. iznosila je 1.150 eura, a prosečna mesečna bruto plata po zaposlenom u Hrvatskoj za jun 2023. 1.590 evra.

Inflacija za jul je bila u padu, odnosno cene roba i usluga za ličnu potrošnju, merene indeksom potrošačkih cena, u julu 2023. godine u odnosu na jul 2022. godine bile su u proseku veće za 7,3 odsto, dok su u odnosu na jun bile u proseku više za 0,2 odsto.

Na portalu Mirovina.hr podsećaju da se stopa usklađivanja tekuće vrednosti penzije, koja se primjenjuje 1. januara i 1. jula svake kalendarske godine, utvrđuje zbrajanjem stope primene prosečne potrošačke cene u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu je prethodilo i stopu promene prosečne bruto plate svih zaposlenih u Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu je prethodilo.

Takođe, važno je napomenuti da je ovo ujedno i najveće prilagođavanje do sada, budući da je ovaj model rasta penzija zasnovan na promenama plata i inflacije uveden 1999. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.