Uprkos protivljenju Poljske, Mađarske, Rumunije i Slovačke

EU ukida zabranu uvoza žita iz Ukrajine

EU

18.9.2023 09:03 Autor: Vladimir Jokanović 1

EU ukida zabranu uvoza žita iz Ukrajine EU ukida zabranu uvoza žita iz Ukrajine
Evropska unija ukinula je delimičnu zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine, tražeći da Kijev umesto toga dobrovoljno spreči skokove izvoza u susedne zemlje. Poljska, Mađarska,... EU ukida zabranu uvoza žita iz Ukrajine

Evropska unija ukinula je delimičnu zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine, tražeći da Kijev umesto toga dobrovoljno spreči skokove izvoza u susedne zemlje.

Poljska, Mađarska, Rumunija i Slovačka zahtevale su da se do kraja godine produže ograničenja za četiri vrste žitarica, uključujući pšenicu i kukuruz, koja ističu u petak, kako bi zaštitili svoje poljoprivrednike od jeftine konkurencije, prenosi Financial Times.

Brisel je zaključio da su „tržišne distorzije“ u državama članicama EU koje se graniče sa Ukrajinom „nestale“ otkako je privremena zabrana uvedena u maju. Prkoseći odluci Brisela, Poljska i Mađarska najavile su da će jednostrano primeniti ograničenja na uvoz kako bi zaštitile svoje poljoprivrednike.

„Za nas je najvažniji interes poljskog farmera, a ne ukrajinskih oligarha“, rekao je zamenik poljskog ministra poljoprivrede Januš Kovalski. Evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovskih pozvao je države članice da rade u duhu kompromisa i rekao da bi „najbolje, naravno, bilo da se države članice uzdrže od jednostranih mera“.

Većina država članica takođe se protivila produženju, navelo je više diplomazskih izvora. Evropska komisija saopštila je da će umesto formalne zabrane, Kijev uvesti „zakonske mere“ u roku od 30 dana kako bi izbegao porast izvoza žitarica. Istek zabrane umiriće Ukrajinu, koja je pretila Briselu tužbom.

  • Vale

    18.9.2023 #1 Author

    I normalno je da se ukida zabrana

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...