Pismo udruženja biciklista, pešaka i potrošača komesarima EU

Evropski aktivisti traže zabranu uvoza američkih kamioneta

AutomobiliEU

14.10.2023 15:15 Autor: Vladimir Jokanović 6

Evropski aktivisti traže zabranu uvoza američkih kamioneta Evropski aktivisti traže zabranu uvoza američkih kamioneta
Evropski aktivisti obratili su se pismom Evropskoj komisiji zahtevajući da zabrani uvoz velikih američkih automobila. Zahvaljujući „rupi“ u pravilima EU za uvoz nestandardnih vozila... Evropski aktivisti traže zabranu uvoza američkih kamioneta

Evropski aktivisti obratili su se pismom Evropskoj komisiji zahtevajući da zabrani uvoz velikih američkih automobila. Zahvaljujući „rupi“ u pravilima EU za uvoz nestandardnih vozila njihov broj naglo je porastao sa 2.900 u 2019. na 6.800 u 2022. godini.

Oko 60 odsto uvezenih vozila su terenski modeli dužine oko šest metara, visine oko dva metra i težine veće od 2,5 tona. EU treba da prekine regulatornu praksu koja omogućava uvoz velikih kamioneta u američkom stilu, koji su suštinski opasni, navedeno je u dopisu Evropske biciklističke federacije koji prenosi Politico.

Masivna američka vozila su posebno smrtonosna na ulicama Evrope, upozorile su organizacije koje predstavljaju bicikliste, pešake, potrošače i gradove. To su grupa za bezbednost na putevima ETSC i lobi za zeleni transport Transport & Environment, koje su se pismom obratile evropskom komesaru za unutrašnje tržište Tijeriju Bretonu (Thierry Breton), kao i njegovim kolegama iz oblasti transporta, klimatske akcije, životne sredine i pravde.

Sa prednjim delom „često višim od dece od 10 godina“ vozila ograničavaju vidljivost, teška su za manevrisanje i „dokazano je da ubijaju i ozbiljno ranjavaju druge učesnike u saobraćaju uz alarmantno veću stopu od običnih automobila kada su uključeni u nesreće“, navedeno je u pismu evropskim komesarima.

Ranije ove godine, belgijski institut za bezbednost na putevima VIAS zaključio je da, iako je manja verovatnoća da će vozači kamioneta biti povređeni u sudaru, ljudi u koje oni udare imaju daleko veći rizik od ozbiljnih i smrtonosnih povreda.

Foto: Pixabay.com

Prema analizi podataka o sudarima, pešak ili biciklista koje je udario kamionet imaju 90 odsto veće izglede da budu ozbilno povređeni nego kada ih udari „normalan“ automobil. Verovatnoća smrtnog ishoda je za 200 odsto veća pri udaru američkog terenca.

Američke grupe izvele su sličan zaključak. Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputevima objavila je da je 2022. na putevima u SAD poginulo 42.795 osoba. EU je zabeležila 19.917 smrtnih slučajeva na putevima u 2021. godini.

EU ima stroge standarde za vozila u cilju smanjenja opasnosti na drumu i smanjenja njihovih emisija ugljen-dioksida. Standardi obuhvataju i propise o „direktnom pogledu“ vozača. Međutim, postoji „rupa“ u propisima, a to je Individualno odobrenje vozila (IVA), koja se sve više koristi za uvoz terenskih vozila. IVA omogućava zaobilaženje osnovnih ekoloških i bezbednosnih propisa EU za automobile, prenosi CleanTechnica.

IVA dozvola prvobitno je bila namenjena za prilagođena i specijalizovana vozila, kao što su vozila hitne pomoći ili automobili za osobe sa invaliditetom. Nije obavezno da ova vozila budu usklađena sa Uredbom o opštoj bezbednosti EU iz 2019. godine i standardima EU za emisiju ugljen-dioksida za automobile i kombije.

Aktivisti očekuju od regulatora da uspostave jedinstven standard bezbednosti i zaštite životne sredine za kompletno tržište EU, eliminišući bilo kakvu mogućnost za uvoz neprikladnih i nesigurnih vozila.

  • HANA

    15.10.2023 #1 Author

    Nema od tih zahteva ništa.
    Dogovor između Amerike i EU sigurno neće dozvoliti
    da se dovede u pitanje.

    Odgovori

  • BLIZANAC

    15.10.2023 #2 Author

    Konačno su se setili da i to traže

    Odgovori

  • ŽIZI

    15.10.2023 #3 Author

    Zabraniti uvoz bilo čega američkog

    Odgovori

  • LAV

    15.10.2023 #4 Author

    Nista njima to nece naskoditi

    Odgovori

  • ELLA

    16.10.2023 #5 Author

    Samo monopoly, borba za prevlast

    Odgovori

  • MAJA

    17.10.2023 #6 Author

    Najbolje sve zabraniti što ide odande

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...