U 26 zemalja EU, bez Malte, registrovano 808.188 novih vozila

Prodaja automobila u EU snažno porasla i u aprilu

AutomobiliEU

18.5.2023 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Prodaja automobila u EU snažno porasla i u aprilu Prodaja automobila u EU snažno porasla i u aprilu
Prodaja automobila u Evropskoj uniji ponovo je snažno porasla u aprilu, a u Hrvatskoj stopa rasta bila je gotovo tri puta veća od evropskog... Prodaja automobila u EU snažno porasla i u aprilu

Prodaja automobila u Evropskoj uniji ponovo je snažno porasla u aprilu, a u Hrvatskoj stopa rasta bila je gotovo tri puta veća od evropskog proseka, pokazao je u sredu izveštaj udruženja proizvođača ACEA.

U aprilu je u 26 zemalja EU, bez Malte, registrovano 808.188 novih automobila, što je za 17,2 odsto više nego u istom mesecu prošle godine, utvrdilo je udruženje ACEA. U martu je prodaja skočila za 28,8 procenata, što je najviše od maja 2021. godine, prenosi SeeBiz.

U grupaciji vodećih tržišta, najviše je u aprilu porastao broj registrovanih novih automobila u Italiji i Francuskoj, za 29,2 odnosno 21,9 odsto.

Dvocifrenu stopu rasta zabeležila je i Nemačka, od 12,6 procenata. Najskromnije je porasla prodaja u Španiji, za 8,2 odsto.

U Hrvatskoj je u aprilu, prema podacima ACEA-e, registrovano 6.125 novih automobila, za 44 odsto više nego u istom prošlogodišnjem mesecu. U martu je njihov broj porastao za 61,5 procenata.

Od januara do aprila je tržište putničkih automobila EU poraslo za 17,8 odsto u odnosu na isti period lane, uz registrovanih 2,5 miliona vozila, utvrdila je ACEA.

U grupaciji vodećih tržišta, najviše je u prva četiri ovogodišnja meseca skočila prodaja u Španiji, za 33,7 procenata. Slede Italija i Francuska s rastom prodaje od 26,9 odnosno 16,7 odsto. Najskromniji rast imala je Nemačka, po stopi od 7,9 procenata, i dalje skromnoj u poređenju sa ostatkom „četvorke“.

U Hrvatskoj su u periodu od januara do aprila, prema ACEA-inim podacima, registrovana 19.284 nova automobila, za 38,8 odsto više nego u istom periodu lane.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...