Rok za prijave 31. oktobar

Ko sve i kako može uz subvencije da kupi električno ili hibridno vozilo?

AutomobiliEkologijaInvesticijeIzdvajamoSrbija

7.3.2023 08:01 Autor: Julijana Vincan 9

Ko sve i kako može uz subvencije da kupi električno ili hibridno vozilo? Ko sve i kako može uz subvencije da kupi električno ili hibridno vozilo?
Uredba o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih električnih i hibridnih vozila stupa na snagu 11. marta. Za subvencije je u budžetu za... Ko sve i kako može uz subvencije da kupi električno ili hibridno vozilo?

Uredba o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih električnih i hibridnih vozila stupa na snagu 11. marta. Za subvencije je u budžetu za 2023. godinu predviđeno 294 miliona dinara, što je duplo više nego prošle godine, a dodelu novca vršiće Ministarstvo zaštite životne sredine po pristiglim urednim zahtevima, sve do visine raspoloživih sredstava.

Pravo na subvencionisanu kupovinu vozila imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica, a zahtev mogu da podnesu do 31. oktobra.

Ovo pravo nemaju pravna lica i preduzetnici koji su ostvarili, odnosno koji ostvare pravo na subvencionisanu nabavku putničkih vozila za potrebe obnove voznog parka taksi prevoza kao javnog prevoza.

U Uredbi je naglašeno da važi samo za nova vozila, odnosno ona koja nisu bila u upotrebi, niti su registrovana do dana podnošenja zahteva za subvencionisanu kupovinu. Tu spadaju tri vrste vozila: L – mopedi, motocikli, tricikli, četvorocikli, M – vozila za prevoz lica (M1 – putničko vozilo vrste M koje ima najviše devet mesta za sedenje uključujući i sedište vozača), N – teretna vozila (N1 – vozilo vrste N čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3,5 tone).

Za kupovinu vozila predviđeni su sledeći iznosi subvencija:

  • 250 evra za vozila vrste L1 i L2 (mopedi i laki tricikli)
  • 500 evra za vozila vrste od L3 do L7 (motocikli, teški tricikl, četvorocikli)
  • 5.000 evra za vozila vrste M1 i N1 isključivo na električni pogon
  • 3.500 evra za vozila vrste M1 i N1 koja pokreće hibridni pogon, koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima električni pogon, kao i za električna vozila sa ugrađenim sastavom za produženje autonomije kretanja + sa emisijama ugljen-dioksida (CO2) do najviše 50 g/km
  • 2.500 evra za vozila vrste M1 i N1, koja pokreće hibridni pogon koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima barem jedan električni motor, sa emisijama CO2 do najviše 140 g/km

Subvencionisana kupovina vozila sprovodi se isplatom iznosa na ime učešća za finansijski lizing za kupovinu novog vozila ili plaćanja dela kupoprodajne cene novog vozila.

Foto: Unsplash.com/Andrew Roberts

Subvencija tek nakon uplate

Pravna lica, preduzetnici i fizička lica koja kupuju vozilo na rate dužna su da pre isplate subvencije zaključe ugovor o finansijskom lizingu i isplate iznos u visini od najmanje 15 odsto kupoprodajne cene novog vozila davaocu finansijskog lizinga na ime dela učešća za odobrenje ugovora o lizingu.

Ako kupuju novo vozilo sopstvenim sredstvima, subvencija se isplaćuje nakon dostavljanja dokaza o isplaćenom delu kupoprodajne cene. Tada su u obavezi da u roku od 15 dana od dana prijema rešenja dostave ministarstvu ugovor o kupoprodaji vozila, račun za avans (ako je plaćen avans), predračun i dokaz o uplati preostalog dela kupoprodajne cene vozila – izvod iz banke.

Ukoliko vozilo kupuju putem finansijskog lizinga, moraju u roku od 15 dana od prijema rešenja da dostave ministarstvu ugovor o finansijskom lizingu, potvrdu lizing kuće o visini uplaćenog učešća, kao i dokaz o izvršenoj uplati.

Postupak dodele subvencija se prekida ako visina opredeljenih sredstava u tekućoj godini nije dovoljna za odobravanje svih uredno predatih zahteva.

Zahtev za subvencionisanu kupovinu novog vozila podnosi se u zatvorenoj koverti na adresu Ministarstvo zaštite životne sredine, Omladinskih brigada 1, Beograd, sa naznakom: ,,Zahtev za subvencionisanu kupovinu novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i novih vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće i električni pogon (hibridni pogon)”.

Svake godine se pomoću državnih subvencija kupi sve više ovakvih vozila, pa je tako 2020. godine kupljeno 112 automobila, 2021. godine 446, a 2022. godine rekordnih 625 vozila.

  • Anna

    7.3.2023 #1 Author

    Lepe vesti za one koji planiraju kupovinu auta.

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.3.2023 #2 Author

    Verujem da ce potraznja biti ogromna…

    Odgovori

    • Nik

      8.3.2023 #3 Author

      Ha ha, bukvalno.. Još par god pa će dostići 1% ukupne prodaje..

      Odgovori

  • BRANA19

    8.3.2023 #4 Author

    Sigurno da ce sad i to biti u trendu .

    Odgovori

  • TATJANA

    8.3.2023 #5 Author

    Uslovi su loši poprilicno

    Odgovori

  • VOJKAN

    8.3.2023 #7 Author

    Što više električnih vozila to će i struja biti skuplja. Sa hibridima sve poskupljuje

    Odgovori

  • BOJANA

    9.3.2023 #9 Author

    Lepo za one koji sebi to mogu da priušte.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...