Geopolitičke podele u globalnim finansijskim institucijama

Sastanak MMF-a i Svetske banke bez izjave o sukobu Izraela i Hamasa

SvetVesti

16.10.2023 15:45 Autor: Vladimir Jokanović 0

Sastanak MMF-a i Svetske banke bez izjave o sukobu Izraela i Hamasa Sastanak MMF-a i Svetske banke bez izjave o sukobu Izraela i Hamasa
Nemogućnost lidera globalnih finansijskih institucija da usaglase zajedničku izjavu povodom napada Hamasa na Izrael prošle nedelje razotkrili su geopolitičke podele koje ometaju MMF i... Sastanak MMF-a i Svetske banke bez izjave o sukobu Izraela i Hamasa

Nemogućnost lidera globalnih finansijskih institucija da usaglase zajedničku izjavu povodom napada Hamasa na Izrael prošle nedelje razotkrili su geopolitičke podele koje ometaju MMF i Svetsku banku, dok su unapređivali planove finansiranja za ublažavanje čestih ekonomskih šokova.

Kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo napad na Izrael, najviši finansijski zvaničnici okupili su se u Maroku, gde je održan godišnji sastanak Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Vest o napadu preokrenula je pažljivo osmišljeni scenario skupa, prema kojem se poziva na nove resurse i mere za oživljavanje globalnog rasta, prenosi Reuters.

Generalna direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva nije pomenula pomenuti sukob na otvaranju događaja. Kasnije, dok su se pojačavali udari Izraela, ona je novi sukob opisala kao ljudsku tragediju, ali i kao nejasan izvor ekonomske neizvesnosti.

Implikacije sukoba između Izraela i Palestinaca u Gazi bile su u središtu neformalnih razgovora, potvrdili su neki od učesnika sastanaka, a bilo je reči o novoj izbegličkoj krizi, riziku od sukoba u Libanu i na Zapadnoj obali. Zemlje G20 takođe nisu pomenule konflikt na Blsikom istoku u svojoj izjavi.

Analitičari ocenjuju da je to odraz produbljivanja geopolitičkih tenzija zbog rata u Ukrajini i sporova između Kine i SAD. Neimenovani zvaničnik G20 rekao je da je to telo dve godine podeljeno zbog rata u Ukrajini. On je ocenio da je izraelsko-palestinski sukob još kontroverzniji i da je gotovo nemoguće postići konsenzus.

Predsednik Svetske banke Adžaj Banga naveo je da sukob Izraela i Gaze, zajedno sa ratom u Ukrajini i borbama u Africi, „baca dugu senku“ na dostignuća sastanka u Maroku i doprinosi novim ekonomskim izazovima.

Oružani sukobi ostaju najveći izazovi ostaju najveći izazov za globalnu ekonomiju, ocenio je Džoš Lipski, bivši zvaničnik MMF-a koji vodi Geoekonomski centar Atlantskog saveta. On je naveo da ukoliko pomenute institucije žele da budu legitimne i pogodne za namenu u narednoj deceniji, onda će morati da odgovore na geopolitičke krize u skoro realnom vremenu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...