Ministar finansija najavljuje nastavak reformi

Misija MMF-a za nedelju dana u Beogradu

SrbijaVesti

11.10.2023 16:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Misija MMF-a za nedelju dana u Beogradu Misija MMF-a za nedelju dana u Beogradu
“Izuzetno je važno da se Srbija predstavi skupu u Maroku, ovo je najvažniji događaj kada su svetske finansije u pitanju s obzirom na to... Misija MMF-a za nedelju dana u Beogradu

“Izuzetno je važno da se Srbija predstavi skupu u Maroku, ovo je najvažniji događaj kada su svetske finansije u pitanju s obzirom na to da svaka svetska institucija koja nešto znači u svetu finansija je ovde, da predstavimo ono što je Srbija uradila u prethodnom periodu, ono što radimo trenutno i planove šta ćemo da uradimo kada je naša ekonomija i privreda u pitanju”, izjavio je danas u Maroku potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali koji u Marakešu učestvuje na godišnjoj skupštini Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

On je nakon sastanka sa potpredsednikom MMF-a Bo Lijem rekao da su tema razgovora bile ogromne reforme koje je Srbija sprovela i i dalje važeći stend-baj aranžman sa MMF-om.

„Već narednog četvrtka Misija MMF-a dolazi u Beograd, ostaće dve nedelje da vidimo šta smo sve uradili po pitanju ciljeva koje smo definisali i koji nam je plan za dalje. Govorili smo i o tome šta se dešava u globalnoj ekonomiji, koji su izazovi sa kojima se ceo svet suočava“, rekao je Mali nakon sastanka.

On je dodao da je zaključak da je postalo „normalno da se nove krize dešavaju iz dana u dan i da je zato važno ono što Srbija radi, da gradimo stabilnu ekonomiju, da ekonomija raste, da povećavamo plate i penzije, ne zaustavljamo nijednu investiciju kada su auto-putevi u pitanju, škole, bolnice, brze pruge i to je upravo Srbija uradila”, piše u saopštenju Ministarstva finansija.

Potpredsednik Vlade se danas sastao i sa potpredsednicom Svetke banke Antonelom Basani i istakao da ova finansijska institucija trenutno ima projekte vredne 4,5 milijarde evra u Srbiji u oblasti školstva, putne i železničke infrastrukture.

Ministar Mali će tokom dvodnevnih sastanaka razgovarati sa najvećim finansijerima i investitorima, kojima će predstaviti aktuelne projekte i potencijale Srbije za nove investicije, među kojima su još i direktor Departmana za Evropu MMF Alfred Kamer, sa predstavnicima BNP Paribas banke, kao i sa Saudijskim fondom za razvoj, Deutsche bankom i investicionim fondovima.

Godišnji skup Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda počeo je 9. oktobra u marokanskom gradu Marakešu i traje do 15. oktobra. Na skupu učestvuju ministri finansija i guverneri centralnih banaka iz više od 190 zemalja, a cilj okupljanja je, prema rečima direktorke MMF Kristaline Georgieve, gradnja mostova ka budućem održivom i inkluzivnom rastu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...