Volatilnost na kineskom stambenom tržištu predstavlja veliki problem

MMF i Svetska banka upozoravaju na sve veći rizik od svetske recesije

SvetVesti

11.10.2022 10:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

MMF i Svetska banka upozoravaju na sve veći rizik od svetske recesije MMF i Svetska banka upozoravaju na sve veći rizik od svetske recesije
Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva (Georgieva) i predsednik Svetske banke (SB) Dejvid Malpas (David Malpass) upozorili su na rastući rizik od... MMF i Svetska banka upozoravaju na sve veći rizik od svetske recesije

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva (Georgieva) i predsednik Svetske banke (SB) Dejvid Malpas (David Malpass) upozorili su na rastući rizik od globalne recesije, pri čemu inflacija ostaje stalni problem zbog rusko-ukrajinskog sukoba.

„Postoji rizik i stvarna opasnost od svetske recesije u narednoj godini“, rekao je Malpas u dijalogu sa Georgijevom na početku godišnje skupštine te dve međunarodne finansijske institucije.

On je naveo da se razvojni napori širom sveta suočavaju s krizom, navodeći u tom kontekstu usporavanje rasta u razvijenim ekonomijama i deprecijaciju valuta u mnogim zemljama u razvoju, prenosi agencija Mina.

Georgijeva je izjavila da MMF vidi veliki problem u Kini, drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji, u kojoj volatilnost na stambenom tržištu vuče naniže privredni rast.

Osvrćući se na rast potrošačkih cene u zemljama širom sveta, ona je poručila da ne možemo sebi priuštiti da se inflacija kreće „kao voz koji se otrgao kontroli“.

Georgieva je ocenila i da Zajednički okvir Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija (G20) za restrukturu dugova siromašnih zemalja sporo postaje operativan, ali da je optimistična u vezi sa slučajevima Čada i Zambije, koji su zajedno sa Etiopijom prvi zatražili pomoć.

Georgijeva je izjavila da se nada da bi napori za restrukturu duga Čada i Zambije mogli da se finalizuju do kraja godine, što bi, kako je rekla, utrlo put da i druge zemlje zatraže takvu vrstu pomoći.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...