Komplikovanje situacije na Bliskom istoku uznemirilo tržište

Cena nafte u naglom porastu

Svet

18.10.2023 13:55 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cena nafte u naglom porastu Cena nafte u naglom porastu
Cene nafte porasle su u sredu nakon eksplozije u bolnici u Gazi i nakon što je otkazan sastanak američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden)... Cena nafte u naglom porastu

Cene nafte porasle su u sredu nakon eksplozije u bolnici u Gazi i nakon što je otkazan sastanak američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) sa arapskim liderima u Jordanu.

Fjučersi referentne nafte Brent poskupeli su za više od 3,10 odsto u prepodnevnom trgovanju na 92,78 dolara za barel, dok je cena američke sirove nafte WTI porasla za više od 3,2 odsto na 89,56 dolara po barelu, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Samit na kojem je američki predsednik trebalo da se sastane sa liderima Egipta i Palestine u Jordanu otkazan je na inicijativu domaćina ubrzo nakon granatiranja bolnice u Gazi u utorak, kada je poginulo ne manje od 500 osoba. Palestinci i Izraelci razmenjuju međusobne optužbe za ovu tragediju, prenosi Guardian.

Analitičari ocenjuju da otkazivanje samita smanjuje verovatnoću diplomatskog rešenja sukoba između Hamasa i Izraela. Oni procenjuju da bi duga okupacija, koja se nazire, pogurala cenu nafte Brent iznad granice od 100 dolara po barelu, jer povećava rizik da se u sukob uključi Iran.

U međuvremenu, američke zalihe sirove nafte pale su za oko 4,4 miliona barela u nedelji koja se završila 13. oktobra, prenosi Reuters. To je bio znatno oštriji pad od smanjenja zaliha za 300.000 barela koliko su stručnjaci predvideli.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...