Preovladava zabrinutost trgovaca zbog slabljenja potražnje

Cene nafte u slobodnom padu

Svet

6.10.2023 09:49 Autor: Vladimir Jokanović 3

Cene nafte u slobodnom padu Cene nafte u slobodnom padu
Cene nafte pale su u četvrtak za oko dva odsto, produžavajući gubitke od prethodnog dana od skoro šest odsto, jer su zabrinutosti oko potražnje... Cene nafte u slobodnom padu

Cene nafte pale su u četvrtak za oko dva odsto, produžavajući gubitke od prethodnog dana od skoro šest odsto, jer su zabrinutosti oko potražnje za gorivom nadmašile odluku OPEC+ da održi smanjenje proizvodnje nafte do kraja godine.

Fjučersi flobalno referentne nafte Brent i američke sirove nafte WTI oslabili su za oko 10 dolara po barelu za manje od 10 dana, nakon što su se njihove vrednosti približile sumi od 100 dolara po barelu, prenosi Reuters. Ukupni pad cena u poslednja dva dana bio je procentualno najveći od maja.

Cena fjučersa nafte Brent pala je za 2,03 odsto na 84,07 dolara po barelu, a cena fjučersa nafte WTI oslabila je za 2,3 odsto na 82,31 dolar. Pad cena nastavljen je u petak ujutru, kada je cena nafte Brent pala ispod 84 dolara za barel, a cena nafte WTI na 82,15 dolara po barelu, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

Osnovni razlog za pad cena je zabrinutost investitora da je prošla sezona najveće potražnje. Podaci američke vlade pokazali su u sredu da je nastupio nagli pad potražnje za benzinom u SAD, do najnižeg nivoa u tekućoj godini.

Analitičari ocenjuju da je situacija na tržištu nafte daleko od stabilne i da se može promeniti u trenutku, jer bi nova smanjenja proizvodnje u zemljama OPEC+ ili poremećaji zbog rata u Ukrajini mogli da preokrenu trend cena nafte.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...