Snažan dolar čini je skupljom za vlasnike drugih valuta i smanjuje potražnju

Cene nafte u porastu

Svet

26.8.2023 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Cene nafte u porastu Cene nafte u porastu
Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu, cena Brent nafte iznosi 84.48 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište, iznosi... Cene nafte u porastu

Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu, cena Brent nafte iznosi 84.48 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište, iznosi 79,83 dolara.

Cene nafte porasle su u petak jedan odsto na međunarodnim tržištima, uoči govora čelnika američke središnje banke Fed Džeromija Pauela (Jerome Powell).

Oprez ulagača uoči govora Pauela na simpozijumu u Džekson Holu podigao je dolar na najviši nivo u poslednjih deset sedmica, dok tržišta čekaju znake o tome koliko će dugo kamatne stope ostati povišene. Snažan dolar čini naftu skupljom za vlasnike drugih valuta i smanjuje potražnju.

U međuvremenu, odnedavno je sve je izvesnije smanjenje ponude nafte na globalnom tržištu, napisali su u belešci analitičari Morgan Stanleya. Banka očekuje da će ponuda sirove nafte padati tokom ostatka godine, ali za 2024. godinu predviđa i sporiju potražnju, što će rezultirati prekomernom ponudom početkom sledeće godine.

Razgovori između Turske i iračke poluautonomne regionalne vlade Kurdistana o izvozu sirove nafte iz severnog Iraka trebalo bi da se nastave nakon neuspelih razgovora o nastavku izvoza. Turska je 25. marta zaustavila dotok iračke nafte preko luke Cejan, nakon što je izgubila dugogodišnji arbitražni slučaj koji je pokrenuo Irak.

Državni mediji su u međuvremenu citirali iranskog ministra nafte koji očekuje da će proizvodnja sirove nafte u zemlji do kraja septembra dostići 3,4 miliona barela dnevno, iako su američke sankcije i dalje na snazi.

Dodatno, američki zvaničnici sastavljaju predlog kojim bi se ublažile sankcije naftnom sektoru Venecuele, otvarajući put većem broju kompanija i zemalja da uvoze njenu naftu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...