Ostvaren plan Moskve o povećanju cena

Rusija smanjila izvoz nafte u avgustu

SvetVesti

23.8.2023 12:09 Autor: Vladimir Jokanović 1

Rusija smanjila izvoz nafte u avgustu Rusija smanjila izvoz nafte u avgustu
Rusija je u avgustu ispunila najavljeno smanjenje izvoza nafte morskim putem na 2,94 miliona barela dnevno. Izvoz je bio manji samo u decembru (2,91... Rusija smanjila izvoz nafte u avgustu

Rusija je u avgustu ispunila najavljeno smanjenje izvoza nafte morskim putem na 2,94 miliona barela dnevno. Izvoz je bio manji samo u decembru (2,91 milion barela dnevno) nakon što su EU i G7 nametnule gornju granicu cene ruske nafte.

Smanjenje ponude dovelo je do povećanja svetskih cena nafte, a takođe je omogućilo da cena ruske nafte premaši granicu, prenosi Komersant. Rusija je u julu izvozila u proseku 3,1 milion barela nafte dnevno. Smanjenje izvoza deo je zajedničkih napora sa Saudijskom Arabijom da se podrže cene sirove nafte.

Ovi potezi omogućili su ruskim naftnim kompanijama da smanje popust na naftu Ural, čija je cena u avgustu premašila 70 dolara po barelu. Moskva nije odmah precizirala sa koje osnove će biti ostvareno smanjenje izvoza Transnefta u trećem kvartalu.

Rusija će u septembru početi da povećava izvoz nafte, a tamošnje rafinerije koriste avgustovsko smanjenje obima izvoza za bavljenje popravkama sistema. Deo viška nafte uskladišten je u rafinerijama. U septembru se ne očekuje smanjenje proizvodnje.

Rusija u avgustu održava stabilne nivoe proizvodnje nafte i kondenzata od 10,7 miliona barela dnevno, kao i preradu nafte na više od 5,6 miliona barela dnevno, dok su rezerve porasle za dva miliona barela. U međuvremenu, popusti na kupovinu ruske nafte u Kini i Indiji su se značajno smanjili.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...