Šef Feda na godišnjem simpozijumu Jackson Hole

Pauel: Spremni smo da i dalje povećavamo kamatne stope

BankeSvet

25.8.2023 17:13 Autor: Vladimir Jokanović 3

Pauel: Spremni smo da i dalje povećavamo kamatne stope Pauel: Spremni smo da i dalje povećavamo kamatne stope
Predsednik američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) upozorio je u petak da je inflacija i dalje „previsoka“ povećavajući izglede za dalje povećanje kamatnih... Pauel: Spremni smo da i dalje povećavamo kamatne stope

Predsednik američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) upozorio je u petak da je inflacija i dalje „previsoka“ povećavajući izglede za dalje povećanje kamatnih stopa centralne banke ukoliko pritisci na cene budu nastavljeni.

Njegov govor na godišnjem simpozijumu Feda u Jackson Holu povremeno je imao „jastrebov“ ton, govoreći o spremnosti centralne banke SAD da zadrži restriktivnu politiku u završnoj fazi svoje kampanje za suzbijanje najgore inflacije poslednjih decenija, prenosi Financial Times.

„Iako se inflacija pomerila sa svog vrhunca, što je dobrodošao razvoj, i dalje je previsoka. Spremni smo da i dalje povećavamo kamatne stope ako je potrebno i nameravamo da držimo politiku na restriktivnom nivou sve dok ne budemo uvereni da se inflacija kreće održivo naniže prema našem cilju“, rekao je Pauel.

Pauel je obećao da će centralna banka pažljivo postupati dok bude odlučivala da li da dodatno pooštri ili da zadrži referentnu kamatnu stopu na sadašnjem nivou. On je istakao da će se Fed u svojoj odluci rukovoditi ekonomskim podacima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...