Manja potražnja usled loših ekonomskih pokazatelja i nevremena

Najveći dnevni pad cena nafte u poslednjih godinu dana

Svet

5.10.2023 09:52 Autor: Vladimir Jokanović 3

Najveći dnevni pad cena nafte u poslednjih godinu dana Najveći dnevni pad cena nafte u poslednjih godinu dana
Cene nafte zabeležile su u sredu svoj najveći dnevni pad u više od godinu dana. Cene su pale na oko 85 dolara za barel,... Najveći dnevni pad cena nafte u poslednjih godinu dana

Cene nafte zabeležile su u sredu svoj najveći dnevni pad u više od godinu dana. Cene su pale na oko 85 dolara za barel, čime je poništen rast cena iz septembra.

Nafta Brent pojeftinila je za 5,6 odsto na 85,81 dolar po barelu, što je najoštriji pad od avgusta prošle godine. Prošlog četvrtka Brent nafta dostigla je cenu od 97,69 dolara po barelu i izgledalo je da će se približiti granici cene od 100 dolara, prenosi Financial Times.

Američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) izgubila je takođe 5,6 odsto vrednosti, a njena cena pala je na 84,22 dolara po barelu, što je najveći dnevni pad od septembra 2022. godine.

Pad cena izbrisao je dobitke koji su akumulirani od početka septembra, kada su glavn proizvođači Saudijska Arabija i Rusija najavili da će produžiti dobrovoljna smanjenja proizvodnje do kraja godine.

Akcije energetskih kompanija bile su među najlošijima u okviru indeksa S&P 500. Akcije kompanija ConocoPhillips, ExxonMobil i Chevron oslabile su za 4,7 odsto, 4,2 odsto, odnosno 2,9 procenata.

Marže za preradu nafte pale su u sredu ispod 20 dolara po barelu, što je najniži nivo u poslednjih godinu i po dana. To ukazuje da visoke cene nafte i visoke kamatne stope povećavaju izglede za recesiju, prenosi Reuters.

Ekonomske vesti takođe su izvršile pritisak na cene nafte. Podaci pokazuju da je rast u američkom sektoru usluga usporen u septembru. Sezonski, potrošnja benzina u SAD je na najnižem nivou u poslednje 22 godine, navode analitičari robe u JP Morgan.

Porast cena goriva od 30 odsto u trećem kvartalu ove godine uticao je na smanjenje potražnje, što je dovelo do njenog pada od 223.000 barela dnevno. Potražnja je delimično opala i zbog obilnih kiša koje su krajem septembra pogodile severoistok SAD.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...