nakon nedeljnog pada

Cene nafte ojačale na dnevnom nivou

Svet

19.8.2023 09:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Cene nafte ojačale na dnevnom nivou Cene nafte ojačale na dnevnom nivou
Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu pre podne, cena Brent nafte iznosi 84,80 dolar po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko... Cene nafte ojačale na dnevnom nivou

Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu pre podne, cena Brent nafte iznosi 84,80 dolar po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište, iznosi 81,25 dolara.

U ovoje nedelji, cene nafte ojačale su u petak na međunarodnim tržištima, ali su, nakon sedam sedmica rasta, pale na sedmičnom nivou u utorak, jer kineske ekonomske nevolje zasenjuju znakove smanjene ponude.

Cena je u Londonu tokom sedam nedelja, zaključno sa 11. avgustom, porasla oko 18 odsto, a na američkom tržištu više od 20 odsto, na najviše nivoe u poslednjih nekoliko meseci, prenosi Mina.

Međutim, u ovoj sedmici su pale više od tri odsto.

Smatra se da će Kina, najveća svetska uvoznica nafte, igrati glavnu ulogu u povećanju potražnje za naftom u ostatku godine.

Ali, oporavak zemlje nakon pandemije je spor, oslabljen ‘mlakom’ domaćom potrošnjom, posrnulim proizvodnim aktivnostima i imovinskim sektorom, što izaziva zabrinutost da Peking neće ispuniti svoj ciljani rast od pet odsto na godišnjem nivou bez značajnih podsticajnih mera.

Podaci su pokazali da su zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) prošle nedelje pale gotovo šest miliona barela, zbog snažnog izvoza i prerade. Sedmične ponude naftnih proizvoda, zamena za potražnju, porasle su na najviši nivo od decembra.

Kina je takođe beležila retko smanjenje zaliha sirove nafte u julu, kada su se prvi put u 33 meseca skladišta praznila.

Još jedan faktor koji pritiska cene je zabrinutost da američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) još nije završila s povećanjem kamatnih stopa, kako bi se uhvatila u koštac s inflacijom. Viši troškovi zaduživanja mogu sprečiti ekonomski rast i zauzvrat smanjiti ukupnu potražnju za naftom

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u četvrtak barel korpe nafte njenih članica pojeftinio 79 centi, na 86,17 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...