Cilj je biti energetski nezavistan i smanjiti emisiju ugljenika

Premijer Britanije najavljuje stotine novih dozvola za bušenje nafte i gasa

SvetU fokusu

31.7.2023 15:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Premijer Britanije najavljuje stotine novih dozvola za bušenje nafte i gasa Premijer Britanije najavljuje stotine novih dozvola za bušenje nafte i gasa
Premijer Velike Britanije Riši Sunak (Rishi Sunak) potvrdio je da će stotine novih dozvola za naftu i gas biti dodeljene u Velikoj Britaniji. Sunak... Premijer Britanije najavljuje stotine novih dozvola za bušenje nafte i gasa

Premijer Velike Britanije Riši Sunak (Rishi Sunak) potvrdio je da će stotine novih dozvola za naftu i gas biti dodeljene u Velikoj Britaniji.

Sunak je rekao da će nove dozvole za bušenje nafte i gasa za Severno more pomoći Velikoj Britaniji da postigne neutralnost u emisiji ugljen-dioksida i da će takav plan ojačati energetsku nezavisnost zemlje, kao i da će, pre svega, smanjiti oslanjanje na druge zemlje, misleći pritom na Rusiju.

Sunak, koji je u poseti Aberdinu, rekao je da bi korišćenje domaće nafte i gasa bilo bolje za životnu sredinu nego uvoz, piše The Guardian.

Govoreći u emisiji BBC radija „Škotsko, dobro jutro” on je rekao: „Čak i kada budemo dostigli karbnosku neutralnost 2050. godine, četvrtina naših energetskih potreba i dalje će dolaziti iz nafte i gasa, a domaća proizvodnja gasa ima manju emisiju ugljenika od uvezenog gasa.

Dakle, ne samo da je za našu energetsku bezbednost bolje da se ne oslanjamo na strane izvore, ne samo da je to dobro za otvaranje novih radnih mesta, posebno u Škotskoj gde su nalazišta, nego je bolje i za životnu sredinu jer nema smisla uvoziti stvari preko pola sveta sa dva do tri puta većom emisijom ugljenika od izvora koje imamo kod kuće. To apsolutno nema smisla.”

Reč je o jačanju energetske bezbednosti za celo Ujedinjeno Kraljevstvo.

Rekao je da je „važno da energiju dobijamo kod kuće“, naglašavajući da sektor podržava 200.000 radnih mesta.

Uz dalja ulaganja u skladištenje i hvatanje ugljenika, uključujući projekat Acorn, Sunak je dodao: „To će biti odlično za škotske poslove i pomoći će nam da pređemo na  neutralnost ugljen-dioksida tj. da pređemo na neto nulu.“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...