nagli rast kamatnih stopa širom sveta

Banka Engleske upozorava zadužene potrošače i preduzeća

BankeNovacSvet

12.7.2023 12:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Banka Engleske upozorava zadužene potrošače i preduzeća Banka Engleske upozorava zadužene potrošače i preduzeća
Banka Engleske objavila je u sredu upozorenje zbog rastućih signala stresa među teško zaduženim potrošačima i manjim preduzećima, jer kamatne stope naglo rastu širom... Banka Engleske upozorava zadužene potrošače i preduzeća

Banka Engleske objavila je u sredu upozorenje zbog rastućih signala stresa među teško zaduženim potrošačima i manjim preduzećima, jer kamatne stope naglo rastu širom sveta.

U svom najnovijem izveštaju o finansijskoj stabilnosti, banka je navela da ranjivosti i dalje postoje u globalnom bankarskom sistemu i finansijskim tržištima zbog povišenih kamatnih stopa i geopolitičkih tenzija.

Nedavni neuspesi tri banke srednje veličine u Sjedinjenim Američkim Državama, zajedno sa kolapsom Credit Suisse, globalno značajne finansijske institucije, izazvali su volatilnost na finansijskim tržištima, navodi se u izveštaju, prenosi Anadolu Agency.

Međutim, navodi se, uticaj na bankarski sistem Ujedinjenog Kraljevstva bio je relativno ograničen, sa ograničenim padom cena deonica banaka i umerenim povećanjem troškova finansiranja.

„Ipak, elementi globalnog bankarskog sistema i finansijskih tržišta ostaju podložni stresu zbog povećanih kamatnih stopa i značajnoj neizvesnosti, odražavajući rizike za rast inflacije, na šta utiču i geopolitičke tenzije“, navodi se u saopštenju.

Kako kamatne stope nastavljaju da rastu, potrošači i preduzeća sa značajnim dugom mogu se suočiti sa sve većim pritiskom, saopštila je banka, upozoravajući da je ključno da zainteresovane strane ostanu na oprezu i pažljivo prate ova dešavanja.

Banka Engleske je prošlog meseca podigla kamatne stope u Velikoj Britaniji za 50 baznih poena na 15-godišnji maksimum od pet odsto kako bi se suprotstavila upornoj inflaciji, koja ostaje nepromenjena na 8,7 odsto, što je znatno iznad glavnog cilja od dva odsto.

U međuvremenu, u novom izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda navodi da se Velika Britanija suočava sa ekonomskim preprekama uprkos očekivanjima da će ove godine izbeći recesiju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...