zbog sve češće upotrebe e-vozila i slabih makroekonomskih uslova

IEA predviđa usporavanje potražnje za naftom u narednoj godini

Svet

11.8.2023 17:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

IEA predviđa usporavanje potražnje za naftom u narednoj godini IEA predviđa usporavanje potražnje za naftom u narednoj godini
Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je u petak da će rast potražnje za naftom u narednoj godini biti sporiji od prethodnih procena. IEA... IEA predviđa usporavanje potražnje za naftom u narednoj godini

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je u petak da će rast potražnje za naftom u narednoj godini biti sporiji od prethodnih procena.

IEA je kao razloge za tu prognozu navela slabe makroekonomske uslove, usporeni oporavak nakon pandemije i sve širu upotrebu električnih vozila, prenosi Mina.

„Rast potražnje za naftom u narednoj godini će usporiti na milion barela dnevno“, navela je IEA u svom mesečnom izveštaju o tržištu nafte u avgustu.

To je 150.000 barela dnevno niže u odnosu na prethodnu prognozu, prenosi SEEbiz.

„Globalni ekonomski izgledi i dalje su izazovni, uprkos rastućim kamatnim stopama i strožim bankarskim kreditima koji pritiskaju kompanije, a koje već imaju teškoća s usporenom proizvodnjom i trgovinom“, saopštila je IEA.

IEA je upozorila da bi globalne zalihe mogle naglo da padnu u ostatku ove godine, a to bi potencijalno još više podstaklo cene.

U ovoj godini bi globalna potražnja za naftom trebalo da poraste 2,2 miliona barela dnevno, podstaknuta avio-saobraćajem u sezoni odmora, povećanim korišćenjem nafte pri proizvodnji električne energije i rastom kineskih aktivnosti u petrohemiji.

Ta je prognoza ostala gotovo nepromenjena u odnosu na prethodnu procenu IEA-e.

Procenjuje se da će prosečna potražnja u ovoj godini iznositi 102,2 miliona barela dnevno, a Kina će biti zaslužna za više od 70 odsto rasta, uprkos zabrinutostima za ekonomsko zdravlje najveće svetske naftne uvoznice.

Potražnja je u junu dostigla rekordnih 103 miliona barela dnevno. IEA je objavila da bi u avgustu moglo doći do nove najviše vrednosti.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je u svojoj mesečnoj prognozi ponovila svoje procene godišnje potražnje za naftom, očekujući rast od 2,25 miliona barela dnevno u narednoj godini, u odnosu na 2,44 miliona barela dnevno u ovoj godini.

Na strani ponude, proizvodnja je poslednjih meseci značajno usporila, zbog dobrovoljnih smanjenja iz Saudijske Arabije.

OPEC i njegovi saveznici, zajedno poznati kao OPEC+, zalihe su počeli da ograničavaju krajem 2022. godine, kako bi ojačali tržište, a u junu su ograničenja zaliha produžili na narednu godinu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...