Gorivo poskupljuje zbog veće potrošnje na globalnom nivou

Važna izgradnja rezervoara za sirovu naftu i derivate

BiznisInfrastrukturaSrbija

10.8.2023 08:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Važna izgradnja rezervoara za sirovu naftu i derivate Važna izgradnja rezervoara za sirovu naftu i derivate
Cene nafte su dostigle najviši nivo od sredine aprila, pošto su se članice OPEC-a dogovorile da produže ograničenja proizvodnje. Glavna i odgovorna urednica portala... Važna izgradnja rezervoara za sirovu naftu i derivate

Cene nafte su dostigle najviši nivo od sredine aprila, pošto su se članice OPEC-a dogovorile da produže ograničenja proizvodnje. Glavna i odgovorna urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković tim povodom je za RTS ocenila da članice OPEC-a dogovaraju cene koje njima odgovaraju, ali i idu na to da nafta ne poskupi enormno.

Putniković je podsetila da je u Srbiji na snazi ograničenje cene goriva, dok razloge za poskupljenje vidi u načinu njihovog formiranja na osnovu referentnih cena.

„Poskupeo je dizel, a poskupelo je i mlazno gorivo, jer jednostavno avioni sve više lete. Ljudi su se posle korone vratili putovanjima i potrošnja mlaznog goriva je enormno porasla. I to na neki način takođe utiče na poskupljenje“, rekla je urednica portala Energija Balkana za RTS.

Prema njenim rečima, nova energetska kriza naterala je sve da razmišljaju o tome da imaju sigurno snabdevanje i dovoljne količine goriva, pa je zato važna izgradnja rezervoara za sirovu naftu i derivate.

„Gradi se šest tih rezervoara za skladištenje naftnih derivata. Srbija je, da kažemo, usvojila odredbe EU da moramo i mi da imamo zalihe sirove nafte, goriva, da mora svaka kompanija koja ima benzinske pumpe da ima za pet dana svog prometa rezerve u svojim rezervoarima ili zakupljenim. Sada je počelo ubrzano da se radi na ispunjavanju tih uslova, tako da je sada ja mislim već dostignut neki planirani nivo“, smatra Putnikovićeva.

Kada je reč o domaćem energetskom sektoru, posebno je naglasila značaj izgradnje reverzibilne hidroelektrane Bistrica, koja će obezbediti i dodatne količine proizvodene struje, a to, kako je istakla, znači da jača kapacitet celokupne elektroprivrede Srbije.

Dodaje da Srbija ima plan da pređe s velike potrošnje, odnosno velike proizvodnje električne energije iz uglja da proizvodi što više obnovljive energije i struje iz hidropotencijala.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...