Nafta curi na deonici cevovoda kroz Poljsku

Delimično obustavljen protok kroz naftovod Družba

EUSvetVesti

7.8.2023 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Delimično obustavljen protok kroz naftovod Družba Delimično obustavljen protok kroz naftovod Družba
Poljski energetski operater PERN saopštio je da je otkriveno curenje na jednoj od dve linije u zapadnom delu naftovoda Družba, kojim se ruska nafta... Delimično obustavljen protok kroz naftovod Družba

Poljski energetski operater PERN saopštio je da je otkriveno curenje na jednoj od dve linije u zapadnom delu naftovoda Družba, kojim se ruska nafta doprema u srednju Evropu.

Curenje je prijavljeno uveče 5. avgusta na jednom vodu u blizini Ćodeča u centralnoj Poljskoj, prenosi Seebiz, pozivajući se na agenciju Anadolija. Dotok nafte je zaustavljen kroz krak na kojem je otkriven kvar.

Saopšteno je da druga linija radi bez promena, kao i da nema opasnosti po zdravlje lokalnog stanovništva. Na lice mesta izašle su vatrogasne i ekipe hitne pomoći, a istraga o uzroku incidenta je u toku. PERN je saopštio da je počela sanacija oštećene cevi, kao i da će protok nafte biti nastavljen 8. avgusta.

Kroz naftovod dnevno može da se dopremi dva miliona barela nafte, a ta količina smanjena je na oko 1,5 miliona barela. Protok nafte kroz Družbu naglo je opao od početka rata u Ukrajini, a infrastruktura naftovoda na trasi kroz Ukrajinu nekoliko puta se našla pod napadima za koje je Moskva okrivila Kijev.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...