Zabrinutost zbog ekonomskih podataka u Kini

Neznatan pad cena nafte

Svet

11.8.2023 09:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

Neznatan pad cena nafte Neznatan pad cena nafte
Cene nafte su neznatno pale u petak nakon što su investitori odmeravali optimističke prognoze potražnje organizacije OPEC u odnosu na mešovite ekonomske podatke najvećeg... Neznatan pad cena nafte

Cene nafte su neznatno pale u petak nakon što su investitori odmeravali optimističke prognoze potražnje organizacije OPEC u odnosu na mešovite ekonomske podatke najvećeg uvoznika, Kine.

Severnomorska naffta Brent izgubila je u petak pre podne oko 0,3 odsto vrednosti pa se njome trgovalo po ceni oko 86,10 dolara za barel, dok je američka sirova nafta WTI bila nešto više od 82,50 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

Obe referentne vrednosti u stalnom su porastu vrednosti od juna, pri čemu se u četvrtak naftom WTI u četvrtak trgovalo na najvišem nivou ove godine, dok je Brent nafta dostigla najvišu cenu od januara. OPEC je saopštio u četvrtak da će svetska potražnja za naftom porasti za 2,25 miliona barela dnevno u idućoj godini.

Rast potražnje u 2023. godini procenjen je na 2,44 miliona barela dnevno. Obe prognoze ostale su nepromenjene u odnosu na prošli mesec, prenosi Reuters. OPEC očekuje da će iduće godine na povećanu potrošnju nafte uticati „solidan“ ekonomski rast uz kontinuirano poboljšanje ekonomije u Kini.

Tržišno raspoloženje takođe je podignuto podacima o potrošačkim cenama u SAD za jul, koji su podstakli spekulacije da se Federalne rezerve bliže kraju svog ciklusa agresivnog povećanja kamatnih stopa. Dok carinski podaci pokazuju rast uvoza sirove nafte u odnosu na prošlu godinu, ukupan izvoz Kine pao je za 14,5 odsto.

Na strani ponude, cene su podržane produžavanjem smanjenja proizvodnje nafte u Saudijskoj Arabiji i Rusiji, zajedno sa strahovima u snabdevanju izazvanim rizikom da će sukob između Rusije i Ukrajine poremeti isporuke ruske nafte u regionu Crnog mora.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...