Američka Uprava za energetske informacije ohrabrila trgovce

Cene nafte ponovo rastu

Svet

9.8.2023 14:47 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cene nafte ponovo rastu Cene nafte ponovo rastu
Cene nafte porasle su u utorak jer je američka vladina agencija prognozirala povoljnije izglede za ekonomiju. Trend rasta nastavljen je u sredu kada su... Cene nafte ponovo rastu

Cene nafte porasle su u utorak jer je američka vladina agencija prognozirala povoljnije izglede za ekonomiju. Trend rasta nastavljen je u sredu kada su do ranog popodneva glavne marke sirove nafte, Brent i WTI poskupele za oko jedan odsto.

Fjučersi nafte Brent ojačali su za oko 0,9 odsto u sredu, pa je cena dostigla nešto manje od 87 dolara za barel, dok je američka sirova nafta WTI poskupela za više od jedan odsto na 83,8 dolara po barelu, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Cene obe naftne marke pale su za oko dva dolara po barelu na početku nedelje, ali je taj trend preokrenut nakon što je u mesečnom izveštaju američke Uprave za energetske informacije (EIA) predviđen rast BDP za 1,9 odsto u 2023. godini, u odnosu na 1,5 odsto u prethodnoj prognozi.

EIA takođe očekuje da će cene sirove nafte tipa Brent u proseku biti oko 86 dolara u drugoj polovini tekuće godine, što je oko sedam dolara više u odnosu na prethodnu prognozu. U izveštaju je navedeno da će proizvodnja nafte u SAD porasti za 850.000 barela dnevno u 2023. godini, prenosi Reuters.

Cene sirove nafte rastu od juna, pre svega zbog produženja dobrovoljnog smanjenja proizvodnje u Saudijskoj Arabiji, kao i zbog povećanja globalne potražnje. Istovremeno, kineski uvoz nafte u julu opao je za 18,8 odsto u odnosu na jun, ali je i dalje 17 odsto veći nego pre godinu dana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...