Raste potražnja dok se zalihe smanjuju

Očekivana cena nafte 100 dolara za barel ove godine

AnalizaSvet

3.8.2023 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Očekivana cena nafte 100 dolara za barel ove godine Očekivana cena nafte 100 dolara za barel ove godine
Snažna globalna potražnja za naftom, posebno iz Kine, zajedno sa izveštajima o smanjenju zaliha sirove nafte širom sveta, sugeriše da bi cena nafte mogla... Očekivana cena nafte 100 dolara za barel ove godine

Snažna globalna potražnja za naftom, posebno iz Kine, zajedno sa izveštajima o smanjenju zaliha sirove nafte širom sveta, sugeriše da bi cena nafte mogla da dostigne 100 dolara po barelu u tekućoj godini.

U najnovijoj analizi specijalizovanog portala OilPrice navedeno je da zemlje OPEC-a u ovom trenutku proizvode manje nafte zbog saudijskog dobrovoljnog smanjenja proizvodnje i obustave utovara sirove nafte na nigerijskom terminalu Forkados zbog rizika od curenja, prenosi Euronews.

Prema podacima Reutersa, OPEC je u julu smanjio proizvodnju nafte za 840.000 barela dnevno u odnosu na jun. Nafta Brent se ranije ove nedelje prodavala za više od 85 dolara po barelu, dok je cena američke nafte WTI porasla na oko 82 dolara po barelu. U sredu su cene pale na ispod 80 dolara po barelu za naftu WTI i oko 83 dolara za Brent.

Analitičari su ranije procenili da je Saudijskoj Arabiji potrebno da cena nafte bude oko 90 dolara po barelu da bi nastavila sa svojim ambicioznim planovima javne potrošnje koji čine program diverzifikacije „Vizija 2030“.

Trenutno se više nego ranije trguje naftom u valutama koje su alternativa američkom dolaru, a nivo stvarne ponude postaje faktor koji značajno utiče na cene koje su u porastu, pa Rijad nema razlog da poveća obim proizvodnje. Ukoliko se ostvare ključne projekcije potražnje, nafta bi mogla da dostigne cenu od 100 dolara po barelu, navedeno je u analizi.

  • HANA

    3.8.2023 #1 Author

    Poskupljenje u najavi?
    Ništa novo.

    Odgovori

  • SUZI

    3.8.2023 #2 Author

    Znaci sad poskupljenja uvijamo u foliju.

    Odgovori

  • micko

    3.8.2023 #3 Author

    Bas nas briga.Kod nas uvek poskupljuje hahaha Vucicu serem ti se u usta lazljiva

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...