Ohrabrenje zbog američkih podataka o inflaciji

Cena nafte opet viša od 80 dolara po barelu

SvetVesti

13.7.2023 15:45 Autor: Vladimir Jokanović 2

Cena nafte opet viša od 80 dolara po barelu Cena nafte opet viša od 80 dolara po barelu
Međunarodno referentna nafta Brent poskupela je u četvrtak na više od 80 dolara po barelu, nakon što su američki podaci o inflaciji ukazivali da... Cena nafte opet viša od 80 dolara po barelu

Međunarodno referentna nafta Brent poskupela je u četvrtak na više od 80 dolara po barelu, nakon što su američki podaci o inflaciji ukazivali da je podizanje kamatnih stopa u najvećoj svetskoj ekonomiji blizu svog vrhunca.

Cene nafte porasle su za oko 12 odsto za dve nedelje, pre svega kao odgovor na smanjenje snabdevanja najvećih svetskih proizvođača, Saudijske Arabije i Rusije, prenosi Reuters. Prema ocenama analitičara do rasta cena nafte moglo je da dođe ranije da nije bilo zabrinutosti zbog inflacije u SAD.

Cena avgustovskih fjučersa nafte Brent porasla je oko 0,15 odsto, ili oko 20 centi, pa je njena vrednost premašila 80 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice. Američka sirova nafta WTI poskupela je za nešto više od 10 centi po barelu do cene oko 75,80 dolara po barelu.

U najnovijim uvidima u odnos ponude i potražnje, izveštaj Međunarodne agencije za energiju (IEA) u četvrtak pokazuje da će potražnja za naftom biti rekordna u ovoj godini. Zbog nepovoljnih ekonomskih trendova i očekivanog daljeg povećanja kamatnih stopa, prognoza je revidirana na dole u odnosu na prethodnu.

Izveštaj OPEC-a, takođe objavljen u četvrtak, pokazao je nastavak optimističnih očekivanja u pogledu globalne potražnje za naftom. OPEC je povećao svoju prognozu rasta potražnje u tekućoj godini i predvideo blago usporavanje u 2024. godini i istakao očekivanje da će Kina i Indija nastaviti da podstiču ekspanziju potrošnje goriva.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...