Zabrinutost zbog znakova usporavanja kineskog oporavka

Cene nafte pale sa desetonedeljnog maksimuma

Svet

10.7.2023 11:46 Autor: Vladimir Jokanović 1

Cene nafte pale sa desetonedeljnog maksimuma Cene nafte pale sa desetonedeljnog maksimuma
Cene nafte pale su u ponedeljak sa desetonedeljnog maksimuma koji su dostigle u petak. Razlog za pad cena su znakovi usporavanja kineskog ekonomskog oporavka,... Cene nafte pale sa desetonedeljnog maksimuma

Cene nafte pale su u ponedeljak sa desetonedeljnog maksimuma koji su dostigle u petak. Razlog za pad cena su znakovi usporavanja kineskog ekonomskog oporavka, kao i zabrinutost za najveću ekonomiju sveta, američku.

Fabričke cene u Kini opale su za 5,4 odsto u junu u poređenju sa istim mesecom prošle godine, pokazali su u ponedeljak podaci Nacionalnog biroa za statistiku. Pad cena proizvođača bio je oštriji od očekivanog, a kineske vlasti mogle bi da posegnu za daljim monetarnim stimulacijama za oživljavanje potražnje.

Referentna nafta Brent, kao i američka nafta WTI pojeftinile su oko 0,9 odsto u ponedeljak pre podne. Naftom Brent trgovalo se po ceni od oko 77,80 dolara za barel, a naftom WTI po 73,20 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice. Obe vrste sirove nafte dobile su u petak oko tri odsto na vrednosti nakon što se javila zabrinutost za stabilnost snabdevanja.

Međutim, rano u ponedeljak u azijskoj trgovini, makroekonomske zabrinutosti ponovo su nadvladale tekuće napore OPEC+ da smanji proizvodnju nafte. Pad indeksa cena proizvođača u Kini u junu bio je najoštriji od 2015. godine, što sugeriše da se kineski ekonomski oporavak usporio.

Analitičari navode da se nade u oporavak cena nafte u drugoj polovini godine zasnivaju na očekivanjima novih podsticaja za kinesku ekonomiju i ekonomskoj otpornosti SAD. Trgovci naftom pažljivo će pratiti ove nedelje izveštaj o inflaciji u SAD za jun i mesečne izveštaje OPEC-a i Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

  • ELLA

    11.7.2023 #1 Author

    Samo kod nas cene se prate kada cena nafte raste a kada pada svi se prave ludi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...