Zemlje proizvođači nafte očekuju natprosečno uspešnu 2024. godinu

OPEC sprema optimističnu procenu rasta potražnje

SvetU fokusu

7.7.2023 09:05 Autor: Vladimir Jokanović 0

OPEC sprema optimističnu procenu rasta potražnje OPEC sprema optimističnu procenu rasta potražnje
OPEC će verovatno zadržati optimističnu procenu rasta potražnje za naftom za sledeću godinu u svojim prognozama koje će biti objavljene kasnije ovog meseca. Očekuje se... OPEC sprema optimističnu procenu rasta potražnje

OPEC će verovatno zadržati optimističnu procenu rasta potražnje za naftom za sledeću godinu u svojim prognozama koje će biti objavljene kasnije ovog meseca. Očekuje se da će OPEC predvideti usporavanja u odnosu na prognozu za ovu godinu, naveli su izvori.

Prognoza OPEC-a za 2024. godinu verovatno će biti nešto niža od rasta od 2,35 miliona barela dnevno (2,4 odsto dnevne proizvodnje) koji se očekuje u ovoj godini, što je veoma visoka stopa, prenosi Reuters.

To bi bilo znatno iznad godišnjeg proseka iz prošle decenije sa izuzetkom godina pandemije i više od predviđanja Međunarodne agencije za energiju (IEA), koja predviđa usporavanje rasta potražnje za naftom u idućoj godini na 860.000 barela dnevno.  

OPEC je više puta poslednjih godina otvoreno kritikovao IEA, zbog navodnih neodgovornih predviđanja i naknadnih revizija podataka. Rast potražnje za naftom je pokazatelj verovatne snage tržišta nafte i čini deo pozadine za političke odluke OPEC i njegovih saveznika u OPEC+.

Grupa OPEC+ produžila je u junu ograničenje ponude na 2024. godinu, kako bi podržala tržište , zbog zabrinutosti usled slabljenja cena. Za 2024. godinu više izvora iz OPEC-a naveli su da ne očekuju značajno usporavanje kao što predviđa IEA.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...