Zabrinjavajući pad investicija u naftnu industriju

Članice OPEC+ pozivaju druge zemlje da im se priključe

SvetVesti

5.7.2023 17:11 Autor: Vladimir Jokanović 0

Članice OPEC+ pozivaju druge zemlje da im se priključe Članice OPEC+ pozivaju druge zemlje da im se priključe
Proizvođači nafte u OPEC+ pozvali su druge zemlje da se pridruže alijansi. Antonio Ondo, ministar rudarstva i ugljenvodonika Ekvatorijalne Gvineje ocenio je da bi... Članice OPEC+ pozivaju druge zemlje da im se priključe

Proizvođači nafte u OPEC+ pozvali su druge zemlje da se pridruže alijansi. Antonio Ondo, ministar rudarstva i ugljenvodonika Ekvatorijalne Gvineje ocenio je da bi povećanje broja zemalja članica OPEC+ doprinelo transparentnošću i predvidljivošću tržišta.

Ministar energetike Azerbejdžana Parviz Šahbazov naveo je da mora da se razmišlja o budućnosti organizacije i budućnosti industrije. On je istakao da su ulaganja u naftnu industriju u padu, kao i da je zbog toga potrebna  šira diskusija”, prenosi Komersant. On je rekao da su ulaganja u sektor iznosila po 900 milijardi dolara godišnje, a da su 2021. godine bila svega 300 milijardi.

Ministar energetike UAE Suheil al Mazrui kazao je da je potražnja za ugljovdonicima u porastu, ali i da raste potražnja za naftom. Problem je, prema njegovim rečima što nema dovoljno investicija. Prema majskom izceštaju organizacije OPEC, investicije su u prošloj godini porasle za 20 odsto, na 431 milijardu dolara, prenosi Komersant.

Pored članica OPEC-a, OPEC+ obuhvata Azerbejdžan, Bahrein, Brunej, Kazahstan, Maleziju, Meksiko, Oman, Rusiju, Sudan i Južni Sudan. Uz Saudijsku Arabiju, Rusija je nezvanični lider asocijacije sa 14 odsto svetske proizvodnje nafte. Zemlje OPEC+ odlučile su u oktobru prošle godine da smanje dnevnu proizvodnju nafte za dva miliona barela do kraja 2023. godine.

Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEC osnovana je 1960. godine u Bagdadu, a od 1965. njeno sedište se nalazi u Beču. Zemlje članice OPEC-a su Alžir, Indonezija, Irak, Iran, Kuvajt, Libija, Nigerija, Katar, Saudijska Arabija, UAE i Venecuela.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...