Strepnja za globalni ekonomski rast

Pad cena nafte na svetskim tržištima

Svet

6.6.2023 15:22 Autor: Vladimir Jokanović 2

Pad cena nafte na svetskim tržištima Pad cena nafte na svetskim tržištima
Cene nafte oslabile su u utorak za oko dva odsto, dan nakon snažnog rasta, jer je zabrinutost za globalni ekonomski rast prevladala u odnosu... Pad cena nafte na svetskim tržištima

Cene nafte oslabile su u utorak za oko dva odsto, dan nakon snažnog rasta, jer je zabrinutost za globalni ekonomski rast prevladala u odnosu na najavu Saudijske Arabije da će posegnuti za velikim smanjenjem proizvodnje.

Referentna nafta Brent pojeftinila je do popodneva za oko 1,5 dolara po galonu, kao i američka sirova nafta WTI. Naftom Brent trgovalo se po ceni od 75,30 dolara za galon, dok se WTI prodavala po 70,70 dolara za galon, prema podacima specijalizovnog portala OilPrice.

Nafta Brent poskupela je u ponedeljak za 2,60 dolara po barelu, dok je nafta WTI poskupela za 3,30 dolara, nakon što je najveći svetski izvoznik nafte, Saudijska Arabija najavila da će oboriti proizvodnju u julu za milion barela dnevno.

Međutim, slabija potražnja, jača ponuda izvan OPEK-a, kao i potencijalne recesije u SAD i Evropi i niži rast u Kini znače da je malo verovatno da će smanjenje proizvodnje u Saudijskoj Arabiji podstaći „održivo povećanje cena“ na nivo od 80 do 90 dolara, ocenjuju analitičari banke Citi, prenosi Reuters.

Zastoj globalne ekonomije tokom pandemije oborio je cenu sirove nafte, koja je u aprilu 2020. godine prvi put ikada bila negativna, što je značilo da je prodavac nafte trebalo da plati kupcu za robu. Zemlje proizvođači su od tada aktivne na tržištu smanjujući proizvodnju, a samim tim i ponudu kako bi održale cene na profitabilnom nivou, prenosi Nasdaq.

  • SUNCE

    6.6.2023 #1 Author

    U životu nisam čula iako sam ekonomista da postoji negativna cena robe da proizvodjace treba da plati kupcu da bi kupio robu pa makar to bila i nafta.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    10.6.2023 #2 Author

    Puno nelogicnosti,ali ajde..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...