Zasedanje ministara OPEC+

Neizvestan dogovor o dodatnom smanjenju proizvodnje nafte

InfrastrukturaPoslovanjeSvet

4.6.2023 15:35 Autor: Vladimir Jokanović 8

Neizvestan dogovor o dodatnom smanjenju proizvodnje nafte Neizvestan dogovor o dodatnom smanjenju proizvodnje nafte
Ministri zemalja OPEC+ predvođeni Saudijskom Arabijom i Rusijom sastali su se danas (nedelja) u Beču radi dogovora o dodatnom smanjenju proizvodnje nafte. Dogovor nije... Neizvestan dogovor o dodatnom smanjenju proizvodnje nafte

Ministri zemalja OPEC+ predvođeni Saudijskom Arabijom i Rusijom sastali su se danas (nedelja) u Beču radi dogovora o dodatnom smanjenju proizvodnje nafte. Dogovor nije postignut u očekivano vreme (oko podneva), a prema navodima izvora sa sastanka, razgovara se o smanjenju proizvodnje za dodatnih milion barela dnevno.

Početak zasedanja kasnio je zbog nesuglasica ključnih zemalja organizacije sa afričkim članicama koje nisu želele da se odreknu dela svojih proizvodnih kvota u korist Ujedinjenih Arapskih Emirata, preneo je Bloomberg. Od afričkih proizvođača, konkretno Nigerije i Angole, tražilo se da smanje kvote, jer nisu bili u stanju da ih ispune u prethodnim mesecima.

Smanjenja proizvodnje po pravilu stupaju na snagu narednog meseca u odnosu na donošenje odluke, a cene nafte porasle su u danima koji su prethodili zasedanju OPEC+. Referentna nafta Brent dostigla je u petak cenu nešto višu od 76,10 dolara za barel, dok se američkom sirovom naftom WTI trgovalo po ceni višoj od 71,70 dolara po barelu, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

Zapadne zemlje optužuju OPEC da manipuliše cenama nafte i tako podriva globalnu ekonomiju kroz visoke troškove energije. Zapad je takođe optužio OPEC da previše drži stranu Rusiji, uprkos zapadnim sankcijama zbog rata u Ukrajini.

Kao odgovor, insajderi i posmatrači OPEC-a naveli su da je štampanje novca na Zapadu u poslednjoj deceniji izazvalo inflaciju i primoralo zemlje koje proizvode naftu da deluju kako bi zadržale vrednost svog glavnog izvora prihoda, prenosi AP.

Azijske zemlje poput Kine i Indije kupuju veliki deo ruskog izvoza nafte, odbijajući da se priključe zapadnim sankcijama.

Pre tri godine, nakon kraha naftnog tržišta i pada cena na istorijski minimum početkom pandemije, zemlje OPEC+ donele su više odluka o smanjenju proizvodnje kako bi održavale cene na nivou koji im omogućava profit. SAD su više puta izrazile nezadovoljstvo zbog ovakve politike OPEC+, tražeći povećanje proizvodnje, ali Saudijska Arabija i druge zemlje nisu uvažile zahteve Vašingtona.

Rijadu su potrebni visoki prihodi od nafte kako bi finansirao ambiciozne razvojne projekte u cilju diversifikacije ekonomije zemlje. Prema proceni Međunarodnog monetarnog fonda, Saudijskoj Arabiji potrebna je cena nafte od 80-90 dolara po barelu da bi ispunila svoje predviđene obaveze potrošnje, uključujući projekat Neom.

Uoči današnjeg sastanka u Beču dnevna proizvodnja smanjena je za dva miliona barela, kao i za još 1,6 miliona barela na dobrovoljnoj bazi, ukupno 3,6 miliona.

Ukoliko ministri OPEC+ usvoje odluku o novom smanjenju za dodatnih milion barela dnevno, to će ukupno iznositi oko 4,6 miliona barela, što je oko 4,5 odsto globalne dnevne potražnje. Prema izvorima sa sastanka u Beču, razmatra se i opcija da se održi sadašnji nivo proizvodnje.

  • BLIZANAC

    4.6.2023 #1 Author

    Videćemo koliko je i dosledno sprovodjenje takvog dogovora moguće

    Odgovori

  • SHALIMAR

    4.6.2023 #2 Author

    Tesko da ce svima odgovarati..

    Odgovori

  • VALERIJA

    4.6.2023 #4 Author

    I dalje je neizvesno šta će biti, nadajmo se najboljem.

    Odgovori

  • SUNCICA

    4.6.2023 #5 Author

    Nece se oni dogovoriti jos dugo vremena, samo ce narod ispastati

    Odgovori

  • Boba321

    4.6.2023 #6 Author

    Tesko da ce se dogovoriti, uvek ce remetiti cene i ispastace narod

    Odgovori

  • IV

    4.6.2023 #7 Author

    Nadam se da će svi toga pridržavati.

    Odgovori

  • DOBRILA

    5.6.2023 #8 Author

    Nekima ce odgovarati, nekima bas i ne..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...