Novi sporazum na snazi do oktobra

Postignut dogovor OPEC+ i Rusije o smanjenju izvoza nafte

Svet

1.9.2023 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Postignut dogovor OPEC+ i Rusije o smanjenju izvoza nafte Postignut dogovor OPEC+ i Rusije o smanjenju izvoza nafte
Zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak izjavio je da su se ruske vlasti dogovorile sa predstavnicima OPEC+ o novom smanjenju izvoza nafte na strana tržišta.... Postignut dogovor OPEC+ i Rusije o smanjenju izvoza nafte

Zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak izjavio je da su se ruske vlasti dogovorile sa predstavnicima OPEC+ o novom smanjenju izvoza nafte na strana tržišta.

„Detalje dogovora ćemo objaviti sledeće nedelje“, rekao je Novak tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prenosi Dnevnik pisanje Komersanta.

Dodao je da će sporazum o smanjenju zaliha nafte biti produžen do kraja oktobra 2023. godine.

Novak je ranije rekao da je Rusija ispunila svoje obaveze iz zajedničkog sporazuma sa zemljama OPEC+, te da je u avgustu smanjila izvoz nafte za 500.000 barela dnevno.

Kada je reč o cenama nafte, analitičari ocenjuju da bi mogle da rastu do kraja godine, čemu ide u prilog i trenutno slabljenje dolara. Slabiji dolar čini kupovinu nafte jeftinijom za vlasnike drugih valuta, što podstiče potražnju, prenosi Reuters.

U prilog poskupljenju nafte ide i rast cena lož ulja, koja je u fokusu dok se severna hemisfera priprema za zimske mesece. Uprkos svojim ekonomskim teškoćama, Kina se oslanja na rekordne zalihe prikupljene ranije ove godine, jer su tamošnje rafinerije smanjile uvoz nakon što su zemlje OPEC+ smanjenjem proizvodnje podigle cene iznad 80 dolara po barelu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...