Članica IO Evropske centralne banke o inflaciji u evrozoni

Šnabel (ECB): Ne možemo predvideti na kom nivou će biti vrhunac kamatnih stopa

AnalizaBankeEUPoslovanje

31.8.2023 13:43 Autor: Milica Rilak 2

Šnabel (ECB): Ne možemo predvideti na kom nivou će biti vrhunac kamatnih stopa Šnabel (ECB): Ne možemo predvideti na kom nivou će biti vrhunac kamatnih stopa
Članica Izvršnog odbora Evropske centralne banke (ECB) Izabel Šnabel (Isabel Schnabel) poručila je danas na konferenciji u Frankfurtu da neizvesnost koja vlada u vezi... Šnabel (ECB): Ne možemo predvideti na kom nivou će biti vrhunac kamatnih stopa

Članica Izvršnog odbora Evropske centralne banke (ECB) Izabel Šnabel (Isabel Schnabel) poručila je danas na konferenciji u Frankfurtu da neizvesnost koja vlada u vezi sa brzinom dezinflacije opravdava pristup „zavisnosti od podataka“ (data-dependent), koji to telo primenjuje pri donošenju odluka o merama monetarne politike, uključujući i kretanje ključnih kamatnih stopa ECB.

Šnabel je u govoru istakla da takav pristup prepoznaje da monetarna politika treba da vodi računa o načinu na koji ekonomija reaguje na najbrži ciklus povećanja kamata u istoriji evrozone, kao i da treba imati u vidu da nedostatak istorijskog presedana znači „da se u manjoj meri možemo oslanjati na prošlo iskustvo“.

Ona je rekla da će Izvršni odbor ECB zato na svakom predstojećem sastanku procenjivati da li je uticaj kumulativnog zaoštravanja monetarne politike na buduću putanju inflacije dovoljno jak da obezbedi održiv i blagovremen povratak inflacije na cilj od dva odsto ili je tempo dezinflacije suviše spor da bi u ECB bili uvereni da aktuelne monetarne mere mogu da obezbede srednjoročnu stabilnost cena.

„Da bismo obezbedili robusnost monetarne politike moraćemo da razmotrimo ne samo osnovni scenario za izglede inflacije, već i celokupnu distribuciju rizika. To je zato što, iako greške u prognozama počinju da se smanjuju, još uvek postoji izuzetno veliki stepen neizvesnosti u pogledu srednjoročnih izgleda inflacije“, upozorila je Šnabel i među rizike ubrojala rast troškova rada, pojavu ekstremnih vremenskih pojava koje dovode do poremećaja u lancima snabdevanja, poljoprivredi i turizmu, kao i rast udela kredita stanovništvu sa fiksnom kamatnom stopom i relativno visoka inflatorna očekivanja.

Naglasila je da će Izvršni odbor ECB zato na predstojećim sastancima pažljivo odmeriti ove i druge relevantne rizike.

Foto: Freepik.com

Ako procenimo da su aktuelne mere nedosledne sa blagovremenim vraćanjem inflacije na naš cilj od dva odsto, dodatno povećanje kamatnih stopa bi bilo opravdano. U situaciji strukturnih inflatornih prepreka i ‘zategnutosti’ tržišta rada tako bi se osigurali od daljeg povišenog rizika da inflacija predugo ostane iznad našeg cilja“, rekla je Šnabel.

Nasuprot tome, kako je pojasnila, ako procena transmisije monetarne politike sugeriše da se tempo dezinflacije odvija po želji, „možemo sebi priuštiti da sačekamo do sledećeg sastanka kako bismo prikupili više dokaza o tome kako će se usporavanje agregatne tražnje preneti na cene i plate“.

Prema pristupu koji zavisi od podataka, ne možemo predvideti na kom nivou će biti vrhunac kamatnih stopa ili koliko dugo će one morati da se drže na restriktivnim nivoima. Ne možemo, takođe, da se obavežemo na buduće akcije“, naglasila je Šnabel.

Zaključila je da se utvrđivanjem monetarne politike „sastanak po sastanak, otvorenog uma i na osnovu pristiglih podataka i procene rizika po izglede za inflaciju“, može obezbediti da ključne kamatne stope ECB budu postavljene na odgovarajući restriktivne nivoe onoliko dugo koliko je potrebno za postizanje blagovremenog vraćanja inflacije na srednjoročni cilj od dva odsto.

ECB je, inače, 27. jula donela odluku o podizanju tri ključne kamatne stope za 25 baznih poena, tako da su kamatne stope na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju povećane na 4,25 odsto, 4,50 i 3,75 odsto respektivno.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.