Zahtevna pozicija u teškom trenutku po ekonomiju evrozone

Italija menja predstavnika u Izvršnom odboru ECB

EUVesti

3.8.2023 10:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Italija menja predstavnika u Izvršnom odboru ECB Italija menja predstavnika u Izvršnom odboru ECB
Kandidati za mesto koje će uskoro biti upražnjeno u Izvršnom odboru Evropske centralne banke moraju biti predloženi do 30. avgusta zbog zakazane rasprave dan... Italija menja predstavnika u Izvršnom odboru ECB

Kandidati za mesto koje će uskoro biti upražnjeno u Izvršnom odboru Evropske centralne banke moraju biti predloženi do 30. avgusta zbog zakazane rasprave dan kasnije.

Moguće zamene za Fabija Panetu (Fabio Panetta), koji će biti na čelu italijanske centralne banke od 1. novembra, traže se pre sastanka takozvane radne grupe Evrogrupe poslednjeg dana u mesecu, potvrdili su insajderi za Bloomberg.

Debata će se nastaviti na ministarskom nivou na neformalnom skupu šefova evropskih finansija u Santjago de Komposteli u Španiji, od 15. do 16. septembra. Ukoliko bi postojao samo jedan kandidat, odobravanje šefova država moglo bi se desiti već u oktobru, iako Evropski parlament i ECB takođe imaju reč u ovom izboru.

Italija je uvek imenovala jednog od šest članova Izvršnog odbora ECB, a Rim računa da će zadržati to mesto. Po svoj prilici, sadašnji zvaničnik centralne banke u zemlji Pjero Ćipolone (Piero Cipollone) je njen najverovatniji izbor.

Svaka priča o kandidaturi takođe predstavlja priliku da se imenuje neko u ime šest istočnih članica evrozone koje su se pridružile valutnom bloku poslednjih godina.

Kada je Italija predložila Panetu za mesto u odboru krajem 2019. godine, on nije imao niti jednog protivkandidata.

Ko god da preuzme tu funkciju, stupiće na jednu od najzahtevnijih pozicija u ECB, u trenutku krize kamatnih stopa i zabrinutosti zbog izgleda za ekonomiju jedinstvenog valutnog bloka koga čine 20 država.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...