Promene bi trebalo da olakšaju preuzimanje u slučaju bakrota

ECB podržava nacrt pravila EU za gašenje manjih banaka

EUU fokusu

7.7.2023 11:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ECB podržava nacrt pravila EU za gašenje manjih banaka ECB podržava nacrt pravila EU za gašenje manjih banaka
Evropska centralna banka (ECB) je podržala predložena nova pravila EU za zatvaranje manjih banaka kada propadnu, ali je rekla da bi trebalo da budu... ECB podržava nacrt pravila EU za gašenje manjih banaka

Evropska centralna banka (ECB) je podržala predložena nova pravila EU za zatvaranje manjih banaka kada propadnu, ali je rekla da bi trebalo da budu ambicioznije i da se primenjuju u celom bloku.

Promašaji banaka su stavljeni u centar pažnje nedavnim kolapsima Banke Silicijumske doline i Signature Bank, kao i banke Credit Suisse, koju je spasila grupa UBS, prenosi Reuters.

Predlog EU utvrđuje šeme garantovanja depozita (DGS) kada banka propadne, što je ključna promena za banke srednje veličine koje nemaju resurse kao što su obveznice koje se mogu otpisati.

ECB je pozdravila promene, koje imaju za cilj da izbegnu spasavanje od strane poreskih obveznika, ali je rekla da bi trebalo da idu dalje i olakšaju preuzimanje banke koja propada.

„Nivo ambicije predloženog zakonodavnog paketa je ograničen u ovom pogledu“, navodi se u pravnom mišljenju Evropske centralne banke.

„ECB ohrabruje zakonodavce Evropske unije da usklade i prošire sposobnost DGS-a i da podrže prenos imovine i obaveza na kreditnu instituciju koja preuzima banku.“

Prema sadašnjim pravilima, bankrotom velike banke bavi se Jedinstveni odbor za rešavanje problema (SRB), ali ukidanje sledećeg nivoa podleže različitim nacionalnim praksama koje na kraju mogu da dovedu do korišćenja novca poreskih obveznika.

ECB je, takođe, ponovo potvrdila svoj dugogodišnji poziv za šemu garantovanja depozita širom EU da obezbedi sredstva bankama koje izađu iz sanacije, što je proces kada vlasti odluče da banka koja propada ne može da prođe kroz normalne stečajne postupke bez štete javnog interesa i izazivanje finansijske nestabilnosti.

Države EU i Evropski parlament imaju konačnu reč o reformama, a u toku samog procesa očekivano je da bude usaglašavanja i čekanja na odobrenje.

Nemačka, koja želi da se odvoji od nekih predloženih pravila, kaže da ne mora da se spasi na ovaj način svaka mala banka koja zapadne u problem.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...