U očekivanju ovonedeljnog sastanka Evropske centralne banke

Euribor nastavlja da raste, klijenti zabrinuti za nove rate kredita

BankeIzdvajamoSrbija

24.7.2023 08:01 Autor: Marko Andrejić 6

Euribor nastavlja da raste, klijenti zabrinuti za nove rate kredita Euribor nastavlja da raste, klijenti zabrinuti za nove rate kredita
Evropska centralna banka u četvrtak će odlučivati o daljem kursu monetarne politike, a sudeći prema izjavama zvaničnika i predsednice ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde)... Euribor nastavlja da raste, klijenti zabrinuti za nove rate kredita

Evropska centralna banka u četvrtak će odlučivati o daljem kursu monetarne politike, a sudeći prema izjavama zvaničnika i predsednice ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) očekuje se novo povećanje ključnih kamatnih stopa. Ekonomisti i analitičari takođe ocenjuju da će kamate rasti bar još neko vreme, dok se inflacija ne približi ciljanom koridoru, odnosno nivou od dva odsto.

Slična je situacija i sa američkom centralnom bankom – Federalnim rezervama, koje svoj sastanak imaju u utorak i sredu. Američki stručnjaci prognoziraju da će Fed podići kamatne stope za još 25 baznih poena, a većina ekonomista očekuje da bi to moglo da bude poslednje povećanje u ovom ciklusu zaoštravanja monetarne politike.

Bankarske klijente u Srbiji ipak više zanima odluka iz Frankfurta, pošto će dalji koraci Evropske centralne banke direktno uticati na kretanje euribora, koji je deo promenljive kamatne stope većine dugoročnih kredita, uglavnom stambenih. Kraj juna bio je poslednji termin kada su banke obračunavale nove mesečne rate, kako za kredite sa tromesečnim euriborom, tako i za one sa šestomesečnim, a do danas je većina dužnika dobila obaveštenje o visini obaveza za narednih tri ili šest meseci.

Konkretno, vrednost tromesečnog euribora je na dan 30. juna ove godine iznosila 3,577 odsto, što je za pola procenta više u odnosu na prethodni obračunski period 31. marta (3,038 odsto). Šestomesečni euribor je na nivou od 3,9 odsto, što je 1,2 procentna poena više u odnosu na kraj prošle godine, kada su poslednji put obračunavane rate ovih kredita (2,693 odsto).

U međuvremenu su kamate nastavile da rastu, pa je 3M euribor u petak, 21. jula iznosio 3,721 odsto, dok je 6M euribor stigao do 3,972 procenta. Ipak, novi obračun mesečnih rata sledi tek krajem septembra za kredite sa 3M euriborom, odnosno na kraju godine za sve sa 6M euriborom.

Kretanje 3M euribora od 21. januara do 21. jula 2023. godine / Izvor: euribor-rates.eu

U prethodnih godinu i po dana mesečne rate kredita rasle su od desetak, pa do više od 100 evra. Bankari podsećaju da svaka računica zavisi od konkretnog zajma, a to znači od visine kredita, ukupne kamate i varijabilnog dela, roka otplate, već otplaćenog dela… Što je kredit u kasnijoj fazi manji je udeo kamate u mesečnoj rati, pa korisnici mogu očekivati i manje povećanje prilikom skoka euribora.

Inače, od pet najvećih banaka u Srbiji, tri banke svoje promenljive kamate vezuju za tromesečni euribor, a ostale dve za šestomesečni. To znači da se rate kredita usklađuju 31. marta, 30. juna, 30. septembra i 31. decembra (u prvom slučaju), odnosno 30. juna i 31. decembra (u drugom).

Takođe, postoji i bar jedna banka na srpskom tržištu koja svoje varijabilne kamate vezuje za jednomesečni euribor (1M). Ona svakog meseca šalje novi obračun rate svojim klijentima.

Kretanje 6M euribora od 21. januara do 21. jula 2023. godine / Izvor: euribor-rates.eu

Narodna banka Srbije nastavila da povećava referentnu kamatu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije povećao je na poslednjoj sednici Izvršnog odbora, održanoj 13. jula, referentnu kamatnu stopu za novih 25 baznih poena, na nivo od 6,5 odsto, čime je nastavio zaoštravanje monetarne politike posle majske pauze.

Povećana je i stopa na depozitne olakšice, na 5,25 odsto, kao i stopa na kreditne olakšice – na 7,75 procenata. Tako su uz zajmove indeksirane u evrima poskupeli i dinarski krediti.

U saopštenju iz kabineta guvernera NBS istaknuto je da je pri donošenju ovakve odluke Izvršni odbor procenio da je još uvek potrebno nastaviti sa umerenim zaoštravanjem monetarnih uslova kako ne bi došlo do rasta inflacionih očekivanja i kako bi se osiguralo da se inflacija nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja u horizontu projekcije.

“Prenošenje dosadašnjeg povećanja referentne kamatne stope na kamate na tržištu novca, kredita i štednje ukazuje na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike putem kanala kamatne stope”, ocenjeno je iz centralne banke.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije ističe neophodnost vođenja oprezne monetarne politike i zbog neizvesnosti u pogledu dužine trajanja sukoba u Ukrajini, kao i raspoloživosti energenata i njihovih cena u narednom periodu.

  • ELLA

    24.7.2023 #1 Author

    Odavno je sve izmaklo kontroli

    Odgovori

  • SHALIMAR

    24.7.2023 #2 Author

    Rate kredita su mnogo otisle,jos koje povecanje i bice drama kako sakupiti za ratu…

    Odgovori

  • Kokan

    25.7.2023 #3 Author

    Vučiću spasi Srbiju i idi uništio si ovaj napaćeni narod za 100 god.

    Odgovori

    • Dragan

      25.7.2023 #4 Author

      A sta vucic ima sa time sto se podizu rate kredita pa nedize ih on . Bolje i ovaj nego zuti ponovo

      Odgovori

  • Izi

    25.7.2023 #6 Author

    Sto bi reko Manda „tek će da ti bude žao,,

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...