Očekuje se da će inflacija i dalje ostati preterano visoka

Evropska centralna banka povećala ključne kamate za 25 baznih poena

BankeEUIzdvajamoPoslovanje

27.7.2023 14:34 Autor: Marko Andrejić 1

Evropska centralna banka povećala ključne kamate za 25 baznih poena Evropska centralna banka povećala ključne kamate za 25 baznih poena
Evropska centralna banka odlučila je danas da podigne tri ključne kamatne stope za novih 25 baznih poena. Tako je praktično krenula putem američkih Federalnih... Evropska centralna banka povećala ključne kamate za 25 baznih poena

Evropska centralna banka odlučila je danas da podigne tri ključne kamatne stope za novih 25 baznih poena. Tako je praktično krenula putem američkih Federalnih rezervi koje su juče takođe donele odluku da podignu kamate za 0,25 odsto.

„Nastavlja se smanjivanje inflacije, ali i dalje se očekuje da će ona predugo ostati preterano visoka. Upravni savet odlučno se zalaže za što skoriji povratak inflacije na srednjoročni cilj od dva procenta“, navodi se u saopštenju ECB.

Današnje povećanje kamatnih stopa zasniva se na proceni Upravnog saveta u pogledu inflatornih izgleda, dinamici temeljne inflacije i jačini transmisije monetarne politike.

„Kretanja u periodu posle poslednjeg sastanka potvrđuju očekivanje da će inflacija do kraja godine nastaviti da se smanjuje, ali će duži period ostati viša od ciljanog nivoa. Iako postoje naznake smanjivanja određenih mera inflacije, bazna inflacija i dalje je, uopšteno gledajući, visoka. Nastavlja se snažan prenos prethodnih povećanja kamatnih stopa: uslovi finansiranja ponovo su pooštreni i sve nepovoljnije utiču na potražnju, koja je važan činilac u vraćanju inflacije na ciljani nivo“, saopšteno je.

Nakon današnjeg povećanja kamatne stope na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju biće povećane na 4,25 odsto, 4,50 i 3,75 odsto respektivno, od 2. avgusta, saopštila je ECB.

Budućim odlukama Upravni savet određivaće nivoe ključnih kamatnih stopa ECB koje će biti dovoljno restriktivne onoliko dugo koliko to bude potrebno da se inflacija što skorije vrati na srednjoročni cilj od dva odsto. Pri određivanju odgovarajućeg nivoa i trajanja zaoštravanja Savet će nastaviti da primjenjuje pristup koji se zasniva na podacima.

Naime, njegove odluke o kamatnim stopama i dalje će zavisiti od procene inflatornih izgleda na osnovu novih privrednih i finansijskih podataka, kao i dinamike bazne inflacije i jačine transmisije monetarne politike, ističe se u saopštenju ECB.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i nekadašnji guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić ocenio je prethodno u razgovoru za Biznis.rs da je očekivano da će ECB nastaviti sa rastom kamatnih stopa.

„S obzirom na to da je inflacija u evrozoni još uvek relativno visoka, odnosno 5,5 odsto u junu, ne bi bilo neočekivano da ECB blago podigne svoju referentnu kamatnu stopu na julskom sastanku“, rekao je Dejan Šoškić, koji veruje da ima prostora za još jedno blago podizanje kamatnih stopa u evrozoni na jednom od narednih sastanaka.

Nakon toga, kako ističe, ne bi trebalo da nas iznenadi da ECB jedno vreme drži postojeću kamatnu stopu bez korekcija.

  • SUZI

    27.7.2023 #1 Author

    Divno, zaista… Sa nestrpljenjem ocekujemo rast kamatnih stopa.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...