ECB upozorava da inflacija nije prošla

Evropska centralna banka povećala kamatne stope za 0,25 odsto

BankeEUPoslovanje

15.6.2023 14:56 Autor: Vladimir Jokanović 4

Evropska centralna banka povećala kamatne stope za 0,25 odsto Evropska centralna banka povećala kamatne stope za 0,25 odsto
Evropska centralna banka (ECB) odlučila je danas da podigne tri ključne kamatne stope za po 0,25 odsto, na najviši nivo u poslednje 22 godine,... Evropska centralna banka povećala kamatne stope za 0,25 odsto

Evropska centralna banka (ECB) odlučila je danas da podigne tri ključne kamatne stope za po 0,25 odsto, na najviši nivo u poslednje 22 godine, upozoravajući da je inflacija daleko od povlačenja u ciljane okvire.

Odluka ECB da podigne referentnu kamatnu stopu na 3,5 odsto došla je u trenutku kada se centralna banka bori sa očiglednom spiralom cena i plata, kao i sa stagnirajućom ekonomijom.

Inflacija se smanjuje, ali predviđa se da će predugo ostati preterano visoka, navedeno je u saopštenju ECB.

Takođe se ističe da se Upravni savet odlučno zalaže za što brži povratak inflacije u ciljani okvir do dva odsto, kao i da je u tom cilju doneta odluka o povećanju tri ključne kamatne stope za 25 baznih poena (0,25 odsto).

Najnovije povećanje kamatnih stopa zasnovano je na novoj proceni Upravnog saveta u pogledu inflatornih izgleda, dinamike osnovne inflacije i jačine transmisije monetarne politike. U makroekonomskim projekcijama iz juna predviđeno je da će prosečna stopa ukupne inflacije u tekućoj godini biti 5,4 odsto, u 2024. godini tri odsto, a u 2025. godini 2,2 procenta.

Stručnjaci evrozone revidirali su stopu inflacije bez cena hrane i energije na 5,1 odsto u 2023. godini, njeno smanjenje na tri odsto u idućoj godini i na 2,3 odsto 2025. godine.

Inflacija u evrozoni pala je sa rekordnih 10,6 odsto u oktobru na 6,1 odsto u maju. To je posledica sniženih troškova energije, a ECB je zabrinuta da dug period inflacije predstavlja rizik od spirale rasta plata i troškova. Plate u evrozoni porasle su u proseku za 5,2 odsto u prvom kvartalu tekuće godine.

Nakon današnje odluke ECB, kamatna stopa na depozite iznosiće 3,5 odsto, na glavne operacije refinansiranja četiri odsto, a na marginalne kreditne olakšice 4,25 odsto.

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić ocenio je početkom nedelje u razgovoru za Biznis.rs da je najverovatniji scenario da američke Federalne rezerve zastanu sa podizanjem ključne kamate, a da se ECB odluči na novo blago zatezanje od 25 baznih poena.

  • SUNCE

    16.6.2023 #1 Author

    To mora da je direktiva iz Amerike jer ja ne verujem da Evropa o bilo čemu više odlučuje sama.

    Odgovori

  • MARA

    16.6.2023 #3 Author

    Pa u duznicko ropstvo cemo mi

    Odgovori

  • SHALIMAR

    16.6.2023 #4 Author

    Kako god,to su odlucili…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...